Ny studie: Vegetarianer har större risk för stroke

Vegetarianer och veganer har ökad risk för stroke, enligt ny brittisk forskning.

Är du vegan eller vegetarian kan risken att drabbas av stroke vara 20 procent högre än hos de som äter kött. Det säger ny brittisk forskning, som publicerats i British Medical Journal. Men studien visar också att risken för att drabbas av hjärt-kärlsjukdom minskar kraftigt för de som äter vegetariskt.

Forskarna följde 48 000 britter i upp till 18 år. De fick svara på frågor om sin kosthållning och forskarna tittade också på deltagarnas sjukdomshistoria, om de rökte och hur mycket de var fysiskt aktiva. Av studiedeltagarna visade sig hälften äta kött, 16 000 vara veganer eller vegetarianer och 7 500 beskrev sig som pescetarianer, de åt alltså fisk.

Risken för hjärt-kärlsjukdom lägre hos vegetarianer

Under studiens gång drabbades 2 820 personer av hjärt-kärlsjukdom och 1 072 av stroke. Det visade sig att hos vegetarianerna och veganerna var risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom 22 procent lägre än hos köttätarna. För pescetarianer var samma siffra 13 procent.

Men i studien framkom också att de som enbart åt en växtbaserad kost oftare drabbades av stroke. Risken var 20 procent högre än hos köttätarna. Vad det beror på har forskarna inget svar på än, men en gissning är att det beror på att vegetarianer och veganer ofta får i sig mindre av den viktiga vitaminen B12.

Forskarna kunde heller inte med bestämdhet säga att orsaken till den förhöjda risken för stroke hos vegetarianer var just vad de åt, det kan också vara en följd av olika livsstil.

5 sorters vegetarianer

  1. Vegan. Äter över huvud taget inga produkter som kommer från djur, alltså inga mejeriprodukter och inga ägg.
  2. Laktovegetarian. Äter inte kött, fisk och fågel eller ägg. Däremot äter en laktovegetarian fortfarande mejeriprodukter som mjölk, yoghurt och ost.
  3. Lakto-ovo-vegetarian. Äter samma sak som laktovegetarianer, med skillnaden att de även äter ägg. ”Ovo” härstammar från det latinska ordet för ägg.
  4. Pescetarian. Äter en vegetarisk kost i grunden men även fisk och skaldjur.
  5. Flexitarian. Försöker utesluta kött, men äter det ibland. Flexitarianism har blivit populärt under de senaste åren och kan vara en positiv trend både miljömässigt och hälsomässigt eftersom det kan minska konsumtionen av rött kött.

Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

14 tecken på att du har brist på vitamin b12

6 kosttillskott du bör ha hemma om du blir vegetarian

Vegan eller vegetarian? Det här bör du tänka på kring kosten

Utvald läsning