Ny studie: Sängsurfandet ger oss sömnproblem

Är du tröttare idag är för ett par år sedan? Och använder du din smartphone eller någon annan skärm strax innan läggdags? Då kan det finnas ett samband, visar en undersökning gjord av YouGov på uppdrag av försäkringsbolaget If.

Surfplattor och smartphones i allmänhet – och sociala medier i synnerhet, är bidragande orsaker till att svenskarna sovvanor förändrats. Att ta med sig mobil eller läsplattan till sängen, så kallat sängsurfande, påverkar sömnkvaliteten negativt och det är skärmens ljus som är orsaken.

– Det blå ljuset från skärmarna på våra tablets, smartphones och datorer har en direkt negativ inverkan på vår sömn. Ljuset lurar kroppen att tro att det är dag. Rent fysiologiskt är det sömnhormonet melatonin som inte utsöndras på samma sätt i vår kropp, vilket gör att vi får svårare att somna, säger studiens sömnexpert och psykolog Helena Kubicek Boye.

I undersökningen fick ca 3 000 svenska män och kvinnor i åldrarna 15-74 år svara på frågor om sina sov- och mobilvanor. 61 procent medgav att de sängsurfar och omkring var femte anser att det är användningen av sociala medier som förstör möjligheten att koppla av.

Fler resultat från undersökningen:

· 36% sover mindre idag än för fem år sedan

· 61% använder smartphone eller surfplatta i sängen efter att man gått och lagt sig.

· 19% anser att sociala medier på kvällen bidrar till att förstöra deras nattsömn

· 56% anser att de ibland tänker att de använder telefonen för mycket

· 17% skulle vilja ha teknik som stänger av all social media efter läggdags

 

Utvald läsning