SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Ny studie: Så mycket förbättras hälsan av 20 minuters stående

06 sep, 2017 
Du kan inte jämna ut stillasittandet med din träning – men att bara sitta 20 minuter mindre per dag kan ha stora effekter på hälsan, enligt en ny studie.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att vi sitter stilla för mycket om dagarna kan inte längre kallas en nyhet. Vi har tidigare berättat att stillasittande är negativt för hälsan.

Tidigare forskning har visat att de som sitter ner mer än 11 timmar per dygn löper 40 procent högre risk att dö i förtid. Sitter du ner under kontorstid – och kanske även på lunchrasten – är det nästan omöjligt att komma under 11 timmars sittande per dag.

Att stå upp och jobba vid ett höjbart skrivbord kan därför göra stor skillnad – och bränna drygt 40 extra kalorier i timmen, enligt brittiska forskare vid University of Chester.

Läs också: Res dig upp på jobbet – och rasa i vikt!

Nu visar en ny studie att det kan räcka med så lite som 20 minuters extra stående eller rörelse för att förbättra hälsan.

I den finska studien fick 133 deltagare, som alla hade små barn hemma, personlig rådgivning för att hitta sätt att göra dagarna mindre stillasittande. Efter det satte de personliga mål, till exempel var det vanligaste jobbmålet att minska sittandet genom att dela upp jobbpassen och stå vid kaffepauser. På fritiden satsade de flesta på att bli aktivare när de skulle till/från jobbet och att vara mer aktiva med familjen. De följdes sedan under ett år, med monitorer, så kallade accelerometrar, på sig.

Annons

Vid starten satt de i genomsnitt 5,6 timmar på jobbet och 3,8 timmar på fritiden. Efter den personliga rådgivningen minskade deltagarna i genomsnitt sitt stillasittande med 21 minuter – men i slutet av året var siffran bara 8 minuter. Kvinnor, men inte män, lyckades även minska stillasittandet på jobbet.

Läs också: Stå upp oftare – och rädda ditt hjärta!

Detta jämfördes med en kontrollgrupp, som istället omedvetet ökade sitt stillasittande, om än marginellt.

Forskarna kunde under året se att deltagarna fick bättre blodsockervärde, bättre kolesterolvärden och – till skillnad från kontrollgruppen – behöll all sin muskelmassa i benen.

Man kunde också se att det var betydligt lättare för deltagarna att bli mer aktiva på fritiden än på jobbet – vilket kan vara en vink om att dagens arbetsklimat behöver förändras.

Studiens huvudförfattare, Arto Pesola, menar att även om ökningen i aktivitet minskade under årets gång så gjorde rådgivningen och experimentet att stillasittandet INTE ökade – vilket den annars tenderar att göra med åldern.

Läs också: Att stå mycket på jobbet är riskfyllt – för männen

Stillasittande kan kopplas till bland annat hjärt- kärlsjukdom, diabetes och för tidig död, visar tidigare studier.

Källa: Science Daily  Foto: IBL

 

Stillasittande livsstil dubbelt så farligt som fetma

Stillasittande skadar hälsan.
Att sitta stilla för mycket är skadligt för hälsan.

Läs också: Stillasittande livsstil dubbelt så farligt som fetma

 

Annons