SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Ny studie: Så förändras vår skärmtid under semestern

08 jul, 2019 
AvRebecka Gustavsson
En semester utan mobilen?
GPS, bussbiljetter, kamera, bankdosa, klocka, alarm, tidtabeller, väderappar – och så vidare. Listan över vad vi använder vår mobil till i vardagen kan göras. Men hur gör vi under semestern? Digital detox eller ökat användande? En ny undersökning har svaret.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Varva ner inför semestern – 5 tipsBrand logo
Varva ner inför semestern – 5 tips

Den senaste tiden har det pratats mycket om konceptet digital detox och liknande metoder som finns till för att minska användandet av mobiler i vardagen. Nu för tiden kan det nämligen vara svårt att tänka tillbaka på en tid där telefonen endast användes till att ringa samtal och på sin höjd skicka iväg ett sms.

För vissa kan det till och med vara svårt att tänka på ett liv utan mobiltelefonen i sin hand. Vår smarta vän är nämligen ofta det första vi tittar på när vi vaknar och det sista vi ser innan vi somnar. Men hur är det egentligen under vår lediga tid? Många pratar om semestern som en tid då vi kopplar bort jobbet och kommer ner i varv – men gör vi verkligen det eller ställer skärmen till det?

Hur viktigt är det att koppla bort mobilen under semestern?

Enligt en ny SIFO-undersökning, som gjorts på uppdrag av resebolaget Resia, är det få som tycker att det är viktigt med en digital detox på semestern. Undersökningen omfattar intervjuer från 1 120 respondenter i åldrarna 15-79, och både män och kvinnor är representerade.

Annons

Lina Eklund, PR-specialist på Resia berättar om resultatet av undersökningen:

– Att få koppla bort mejl och sociala medier verkar inte vara viktigt för svenskarna för att kunna varva ner och leva ett mer hållbart liv. Här syns ingen skillnad mellan varken kön eller åldersgrupper. Intressant med tanke på hur mycket det pratas om skärmtid och vilken inverkan skärmar har på vår återhämtning, säger hon.

Fler kvinnor än män drar ner på skärmtiden

Mer än hälften av alla personer som deltog i undersökningen uppgav att de inte kände något behov av att koppla bort mejl och sociala medier på deras lediga tid. Endast en procent svarade att de kände ett behov av att koppla bort mobilen helt.

De är dock skillnad på huruvida män och kvinnor kopplar bort mobilen under sin lediga tid. Av de fem procent som svarade att de använder mobilen mer under semestern var andelen män dubbelt så många som antalet kvinnor. Undersökningen visar också att det är fler kvinnor än män som vill koppla bort mobilen på semestern, men som tycker det kan vara svårt.

Foto: TT

Läs mer:

9 steg till digital detox – så gör du

Så släpper du jobbet på semestern – 7 tips för att varva ner

Ny studie: Mobilberoende kan kopplas till relationsfobi

Annons