FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Ny studie: Lightläsk kan orsaka stroke och demens

25 apr, 2017 
En ny studie som följt 4 000 personer i 10 år visar dramatiska hälsorisker för personer som dricker artificiellt sötade drycker.
Annons

Personer som dricker artificiellt sötade drycker tredubblar sin risk att drabbas av stroke och demens. Detta visar en ny amerikansk studie från Boston Universitys School of Medicine, där man följt nästan 4 000 personer under 10 års tid.

– Vi har väldigt lite data på hälsoeffekterna när det kommer till light-drycker och det är problematiskt eftersom de är så populära, säger forskaren Matthew Pase, enligt Hälsoliv.

Läs också: 8 anledningar att sluta dricka läsk!

Forskarna upptäckte att de av deltagarna som drack artificiellt sötad läsk en gång om dagen löpte en tre gånger så hög risk att drabbas av såväl stroke som demens. Tidigare studier har också visat att du inte bör dricka lightläsk om du vill hålla vikten.

Vanlig läsk är givetvis inte heller något hälsosamt alternativ. Studien visade att personer som ofta dricker sockrade drycker har mindre hjärna och sämre minne.

Läs också: Är det farligt att dricka lightläsk?

Bästa måltidsdrycken för dig som vill hålla dig frisk? Fortfarande kranvatten.

Läs mer från Femina: Lightläsk kan fräta sönder dina tänder

Källor: Hälsoliv, Boston University

Foto: IBL

 

5 anledningar att skippa light-läsk

Kalorifri – men ändå fettbildande.

Läs också: 5 anledningar att skippa light-läsk

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons