Ny studie: Nikotin påverkar dig livet ut – även om du slutat

Nikotin påverkar dig hela livet

En ny studie med nikotin på råttor visar att nikotinet har betydligt större effekt på hjärnan än vi tidigare trott.

Långt efter att abstinensen dykt upp, och gett med sig, började råttorna uppvisa ett förändrat beteende som forskarna aldrig sett förut.

– Vi såg hur signaleringen i hjärnans belöningssystem förändrades. Nikotinet tycks skapa en kaskad av effekter som bara blir värre och värre med tiden, ett slags drogminne. Effekterna är troligen livslånga, säger Julia Morud Lekholm som leder studien, till TT.

Läs också: Tidpunkten då rökning är som allra farligast

Råttorna började bland annat ta risker som i deras naturliga habitat hade kunnat kosta dem livet. Försöker gjordes flera gånger, med samma resultat.

Eftersom råttors och människors nervkretsar i hjärnans belöningssystem är mycket lika tros effekten vara desamma för människor.

Forskarna drar slutsatsen att det handlar om en försämrad impulskontroll, högre risktagande och svårigheter att agera sansat på utmanande situationer i vardagen. Och det är ingen skillnad på om du röker eller snusar.

Läs också: Forskare: At sluta röka gör dig lyckligare

Alltså blir det även svårare för dig att hålla dig ifrån att börja röka igen när du en gång slutat – något som blir extra svårt för tonåringar efter som de redan har sämre impulskontroll än vuxna.

– Att försöka få ungdomar att inte testa nikotin tycker jag är något man borde vara ännu tydligare med. Det är jättesvårt att klara av att stå emot suget under lång tid. säger Morud Lekholm.

– Det är en livslång kamp.

Källa: TT

Foto: Thinkstock

 

Sluta röka – utan att gå upp i vikt

Det finns många anledningar att sluta röka. Att hamna i klimakteriet för tidigt är en av dem.

Läs också: Sluta röka – utan att gå upp i vikt

 

 

Utvald läsning