Ny studie: Mobilspel bättre än mindfulness mot stress

30 jul, 2019 
AvNina Jakobson
Mobilspel som Tetris kan vara bättre mot stress än mindfulness
Att spela enkla spel på mobilen kan ge mer avslappning än mindfulness, enligt ny brittisk forskning. Kanske dags för Tetris igen?
Annons

Skäms du när du plockar upp telefonen för att slöspela lite? Gör inte det! Att ägna 10 minuter åt ett mobilspel kan nämligen vara mer avkopplande än att stressa ner med mindfulness. Det visar ny forskning som gjorts vid University College London och University of Bath. 

I studien deltog 45 personer i åldrarna 19–36 år. I en första del av studien samlades försökspersonerna i ett laboratorium. Där fick de göra matteuppgifter under 15 minuter för att de skulle anstränga hjärnan. Därefter fick en tredjedel av gruppen spela ett Tetris-liknande mobilspel, en tredjedel fick använda en mindfulnessapp och den sista tredjedelen, kontrollgruppen, fick snurra på en fidgetspinner.

Efteråt visade det sig att de som hade spelat mobilspelet kände sig mindre trötta och mer alerta, medan både de som använt mindfulnessappen och de som snurrat på fidgetspinnern inte alls kände sig piggare – snarare tvärtom.

Mindre stressade med mobilspel

I den andra delen av studien fick 20 nya försökspersoner under en vanlig arbetsvecka antingen spela mobilspelet eller använda mindfulnessappen i 10 minuter varje dag när de kom hem efter jobbet. Därefter fick de fylla i en rapport för att forskarna skulle kunna läsa av deras stressnivåer. 

Recept.se Nyhetsbrev
Annons

Här syntes ingen skillnad i hur pigga de två olika grupperna kände sig efteråt. Däremot såg forskarna att de som hade ägnat sig åt spelande under veckan återhämtade sig mycket bättre än mindfulnessgruppen och att den effekten tilltog för varje dag. De var mer avslappnade och kunde koppla bort jobbet – de kände sig mindre stressade helt enkelt. Förvånansvärt nog såg man inte lika bra effekter hos de som hade sysslat med mindfulness under arbetsveckan, trots att de ägnat sig åt till exempel medveten andning och avslappning.

Så nästa gång du tvekar när du är på väg att plocka upp telefonen för en stunds spelande – gör inte det.

”Vi måste få folk att sluta känna sig dåliga för att de spelar spel på sina smarta telefoner eftersom spelen verkligen kan få människor att koppla bort jobbet och slappna av”, säger Anna Cox vid University College London, som varit med och gjort studien, till Daily Mail.

Annons

Källor: JMIR Mental HealthUniversity College London, Daily Mail

Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

Fungerar meditation och mindfulness? Så säger vetenskapen

7 märkliga saker stress gör med kroppen

Låt inte stressen gå ut över din semester – här är psykologens råd

Testa vår kurs:

Annons