Ny studie: Lightläsk kan skada dina tänder

Att socker är dåligt för tänderna har vi hört sedan barnsben. Men artificiellt sötade lightdrycker är inte heller bra för tandhälsan, visar en ny studie från University of Melbourne.

Lightläsk och andra lättdrycker utan socker innehåller tillsatser med hög syrahalt och lågt pH-värde, vilket riskerar att orsaka frätskador på emaljen.

Läs mer: Läsk ökar risken för plötsligt hjärtstopp

Enligt forskarna kan läsk, sportdrycker och juicer – med, såväl som utan, socker – göra stor skada på tandytan. Den kemiska sammansättningen kan göra att emaljen mjuknar med mellan 30 och 50 procent, menar forskarna.

Månar du om dina tänder ska du akta dig för ingredienser som fosforsyra och citronsyra i innehållsförteckningen, tipsar forskarna – och försöka att alltid dricka vatten i första hand.

 

 

LÄS MER:

Nya rön: Lightläsk kan öka ditt midjemått

Kalorifri – men ändå fettbildande.

Vill du ha platt mage bör du undvika artificiellt sötade drycker. En ny amerikansk studie visar nämligen att det finns en koppling mellan lightläsk och bukfetma.

Läs mer: Lightläsk kan öka ditt midjemått

 

Knepen som ger dig ett vitare och vackrare leende

Håll tänderna yngre, längre!
Vita, hela och rena. Så vill vi ha våra tänder, hela livet. Med rätt omvårdnad – och en gnutta indisk visdom – kan du få det.

Läs mer: Knepen som ger dig ett vackrare leende

 

8 anledningar att sluta dricka läsk!

Läsk är en riktig hälsobov. Förutom att ett glas innehåller en hel del kalorier, kan det öka risken för bland annat cancer, diabetes och depression.

Att läsk är onyttigt vet vi – men kände du till alla dessa skrämmande fakta om den sockriga drycken? Här är åtta starka skäl att tacka nej till bubblorna!

Läs mer: 8 anledningar att sluta dricka läsk!

 

Nytt forskningslarm: Sötningsmedel kan skada din hälsa

Skippa lightprodukterna om du vill hålla blodsockernivåerna i schack!

Artificiella sötningsmedel – skadliga eller helt ofarliga? Frågan har debatterats fram och tillbaka av experter, men de senaste rönen pekar på att de kan utgöra en hälsofara.

Läs mer: Sötningsmedel kan skada din hälsa

 

10 sätt att slippa suget efter sötsaker och skräpmat

Svårt att stå emot suget? Med de här smarta knepen blir det lite lättare!

Du har bestämt dig för att undvika fikabröd, godis och friterat. Men så kommer det plötsligt – Det Stora Suget som är nästintill omöjligt att stå emot. Här är 10 smarta tips som hjälper dig!

Läs mer: 10 sätt att slippa suget efter sötsaker och skräpmat

Utvald läsning