FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Ny studie: Lightläsk kan skada dina tänder

03 dec, 2015 
Trodde du lättdrycker var bättre för tänderna? Dags att tänka om!
Annons

Att socker är dåligt för tänderna har vi hört sedan barnsben. Men artificiellt sötade lightdrycker är inte heller bra för tandhälsan, visar en ny studie från University of Melbourne.

Lightläsk och andra lättdrycker utan socker innehåller tillsatser med hög syrahalt och lågt pH-värde, vilket riskerar att orsaka frätskador på emaljen.

Läs mer: Läsk ökar risken för plötsligt hjärtstopp

Enligt forskarna kan läsk, sportdrycker och juicer – med, såväl som utan, socker – göra stor skada på tandytan. Den kemiska sammansättningen kan göra att emaljen mjuknar med mellan 30 och 50 procent, menar forskarna.

Månar du om dina tänder ska du akta dig för ingredienser som fosforsyra och citronsyra i innehållsförteckningen, tipsar forskarna – och försöka att alltid dricka vatten i första hand.

 

 

LÄS MER:

Nya rön: Lightläsk kan öka ditt midjemått

Kalorifri – men ändå fettbildande.

Vill du ha platt mage bör du undvika artificiellt sötade drycker. En ny amerikansk studie visar nämligen att det finns en koppling mellan lightläsk och bukfetma.

Läs mer: Lightläsk kan öka ditt midjemått

 

Knepen som ger dig ett vitare och vackrare leende

Håll tänderna yngre, längre!
Vita, hela och rena. Så vill vi ha våra tänder, hela livet. Med rätt omvårdnad – och en gnutta indisk visdom – kan du få det.

Läs mer: Knepen som ger dig ett vackrare leende

 

8 anledningar att sluta dricka läsk!

Läsk är en riktig hälsobov. Förutom att ett glas innehåller en hel del kalorier, kan det öka risken för bland annat cancer, diabetes och depression.

Annons