Artikeln innehåller reklamlänkar

8 saker de flesta gör fel när de borstar tänderna

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Grunden till god munhygien är en bra tandborste. Men det finns andra saker som är minst lika viktiga. Handen på hjärtat – hur borstar du egentligen dina tänder och hur stor vikt fäster du vid detta? Här radar vi upp några punkter som de flesta gör fel när de borstar tänderna – och vad du  bör göra istället.

1. Du borstar inte i en bestämd ordning

Att borsta tänderna i en bestämd ordning minskar risken för att du glömmer bort någon tandyta. Oftast är man mest noggrann i början. Ett bra tips är därför att börja där det är svårast att komma åt, till exempel på insidan av underkäken längst in.

Tandborste från Oral-B, läs mer och köp här (länk till Adtraction).

Tandborste Oral-B

2. Du borstar för kort tid

Förmodligen tar du – liksom många andra – pliktskyldigt fram tandborsten, kletar på lite tandkräm och viftar omkring lite på måfå innan man sköljer munnen med vatten – klar! Istället – se till att borsta i minst två minuter. Ställ klockan på mobilen och låt larmet pipa efter två minuter. Det är den tiden som krävs för att du ska få rena tänder.

Eltandborste med timer i handtaget. Läs mer och köp här. (länk till Adtraction)

Eltandborste från Oral-B.

3. Din tandborste är för hård

Det är lätt att tro att en hårdare tandborste gör ett bättre jobb. Men så är det inte. En för hård tandborste riskerar att skada tandköttet. Folktandvården rekommenderar att du håller din tandborste snett och borstar mjukt och gungande mot tandköttet i små tag.

Tandborste från Zendium, extra soft. Läs mer och köp här. (länk till Adtraction)

Tandborste från Zendium.

4. Du sköljer munnen när du är klar

Det kan ju kännas lite ofräscht att inte skölja munnen efter tandborstning men faktum är att när du sköljer munnen så sköljer du även bort fluoret som behövs för att skydda dina tänder. Om du vill skölja efteråt så använd då ett munskölj som innehåller flour, t.ex Flux. De flesta vet nog att man ska använda flourtandkräm. Anledningen till detta är att fluor tränger in i tandytan, framför allt på de ställen där det finns början till hål. För att få i sig rätt mängd fluor är 2 cm tandkräm en lagom mängd för vuxna och för barn över sex år. Små barn kan också använda fluortandkräm, men bara så mycket som barnets lillfingernagel. Några tandkrämssorter anges ha speciella egenskaper, t.ex. kan tandkrämer som minskar tandstensbildning vara bra för dig som snabbt bildar stora mängder tandsten. Det finns också tandkrämer mot andra problem som t.ex. känsliga tandhalsar och sköra slemhinnor.

Munskölj med flour, för skolbarn och vuxna. Läs mer och köp här. (länk till Adtraction)

Dentan munsjölj.

5. Du byter tandborste för sällan

För att tandborsten ska fungera som den ska måste tandborsten vara fräsch. Kolla på stråna, om de börjar bli böjda så är det dags att byta. Folktandvårdens generella rekommendation är att byta minst var tredje månad.

6. Du hoppar över tandborstningen då och då

Det kan ju verka obetydligt men hoppar över tandborstningen så utvecklar man snabbt dålig munhygien med bakterietillväxt, tandsten och dåligt andedräkt. Hoppar man över tandborstningen ofta så bildas det plack på tänderna och beläggningarna kan orsaka karies (hål) eller tandköttsinflammation.

7. Du skippar tandtråd

Ingen vill gå runt och ha 3 dagar gammal mat i tänderna. Att använda tandtråd är därför bra och särskilt bra om man har lite mellanrum mellan tänderna. Rätt använd bidrar tandtråden till att förhindra dålig bakterielukt från munnen, minska risken för inflammation i tandköttet och till att förebygga tandlossningssjukdom. Använd alltid tandtråd före tandborstningen. Då kan bakterierna som rivits loss mellan tänderna borstas bort och fluoren i tandkrämen får ligga kvar mellan tänderna efter borstningen.

Tandtrådsbyglar från Plackers. Läs mer och köp här. (länk till Adtraction)

Byglar från Plackers.

Källa: Kronans Apotek  Foto: TT

 

Läs mer:

Ny studie: Vi lär barnen borsta tänderna helt fel

Svenska barn får allt fler hål i tänderna

Skippa borren! Ny behandling kan bota hål i tänderna

 

Redaktionens tips
Dela på: