SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Ny studie – det hjälper mot urinvägsinfektion och torra slemhinnor

22 jul, 2017 
AvMalin Perlheden
En tredjedel av kvinnor i 60-årsåldern har besvär från urinvägarna i någon form, dessutom ofta problem med torra och sköra slemhinnor i underlivet. Men det finns hjälp!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Annelie Brauner, professor och överläkare vid Karolinska universitetsjukhuset och Karolinska institutet, har i många år forskat kring urinvägsinfektioner. Hennes forskargrupp har i en ny studie visat att lokal behandling – med slidpiller, kräm eller gel – både läker skadade slemhinnor och stimulerar kroppens egen produktion av bakteriedödande ämnen.

När kvinnorna använde medlet såg man att kroppen ökade sin produktion av kroppsegna antibiotika, en sorts ”soldater” som snabbt försöker döda bakterierna redan innan de fäster på urinblåsans slemhinna och innan de hinner föröka sig.

Den här typen av lokal behandling med låg dos östrogen kan ofta också användas av kvinnor som behandlats för bröstcancer. Med ett undantag: de som tar antiöstrogenmedicin som till exempel Arimidex. Kvinnor som behandlats för bröstcancer ska alltid rådgöra med sin läkare, inte köpa östrogenmedel receptfritt och behandla sig på egen hand.

Annons

Torra och sköra slemhinnor

Kan ge klåda, ömhet, irritation och smärta vid samlag. Hälften av alla kvinnor upplever detta några år efter sista mensen. Symtomen beror på att nästan all östrogenproduktion i kroppen har upphört. Östrogenet är bra för blodcirkulationen i underlivets vävnader, och håller slemhinnorna lite tjockare, fuktiga och skyddar mot infektioner.

En hel del kvinnor får också svårt att hålla tätt. Muskler och slemhinnor i slidan och urinröret är inte lika elastiska som tidigare, musklerna kan inte knipa ihop urinröret lika bra. Då kan man läcka när man hostar, nyser, skrattar eller hoppar.

En låg dos östrogen kan ge stor förbättring. Det förs in direkt i slidan och östrogenet absorberas av slemhinnorna. Behandlingen påverkar inte resten av kroppen. När behandlingen börjar verka återfår slemhinnorna sin tidigare tjocklek och fuktighet. Det blir bättre balans mellan bra och dåliga bakterier.

Annons

Det finns några olika sätt att tillföra östrogenet:

Vaginaltabletter. Förs in i slidan med en engångsapplikator som ”skjuter” in tabletten så att den fäster i slidväggen.

Vaginalkräm. Appliceras med en spruta djupt in i slidan.

Vagitorier. Förs upp och upplöses inuti slidan, lämpligen vid sänggåendet.

Vaginalring. Sätts in av sjukvårdspersonal eller kvinnan själv och byts ut efter tre månader.

Prata med din distriktssköterska eller läkare om vilken behandlingsform som passar dig bäst.

Av Susanna Hauffman Bild: Shutterstock

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Artikeln publicerades först på Allas.se.

Annons