Ny studie: Därför blir män sjukare än kvinnor

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Har du en gnällig man hemma i soffan som inte ens kan hämta ett glas vatten själv, bara för att näsan droppar?

Det kan faktiskt vara så att han verkligen blir sjukare än du av influensa. En studie vid Stanfords universitet visade för några år sedan att män med mycket testosteron har ett sämre immunförsvar. När de fick influensavaccin bildade de inte lika många antikroppar mot viruset som kvinnor och män med lägre testosteronnivåer.

Allt handlar om evolutionen. Forskarna tror att ett något svagare immunförsvar kan ha varit en fördel förr när män ofta blev sårade under jakt eller strid. Att ha ett lite sämre immunförsvar minskar risken för att drabbas av dödlig septisk chock.

Men mancold kan inte bara förklaras med att män lättare blir sjuka, fenomenet kan också bero på att  kvinnor är mer motståndskraftiga mot virus.

En färsk studie vid John Hopkins University visar att kvinnohormonet östrogen minskar tillväxten av influensavirus i näsans celler – och därmed i hela kroppen.

– Minskad reproduktion av viruset innebär förmodligen att den smittade inte blir lika sjuk. Det är även mindre risk att den personen smittar andra, säger forskningsledaren Sabra Klein till The Telegraph.

Tyvärr märks effekten inte alltid eftersom kvinnors hormonnivåer inte är på en konstant nivå – de skiftar hela tiden under menstruationscykeln. Men kvinnor som använder vissa typer av preventivmedel med hormoner och kvinnor i klimakteriet som tar hormontillskott kan ha extra skydd under influensatider, tror Sabra Klein.

Redaktionens tips
Dela på: