Ny studie: Därför är det bra för hjärtat att bada varmt

Ung kvinna i badkar fullt med lödder

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Hör du till dem som inte har någon lust att bada i isvak, med pälsmössa på huvudet, trots att kallbad är supertrendigt – och dessutom sägs vara en oerhörd hälsoboost?

Nu är det tid för dig att glädjas.

En ny studie, som publicerats i tidningen Heart, visar nämligen att det är minst lika bra att bada varmt. Traditionella, varma karbad är inte bara avslappnande – utan är också bra för hjärtat.

Minskar risken för hjärtsjukdom

Om du tar ett varmt bad varje dag minskar risken för hjärtsjukdom med 28 procent. Dessutom minskar risken för stroke med 26 procent, enligt studien. Forskarna tror att resultatet beror på att blodtrycket sänks när man slappnar av i ett varmt bad.

Varma bad ökar nämligen blodets förmåga att pumpas effektivt genom kroppen. Något som inte går lika bra när hjärtat måste kämpa mot hälsoproblem som högt blodtryck.

Varma bad liknar träning

Forskarna jämför hälsoeffekten av varma bad med den man får vid träning.

– Att bada i badkar verkar likna träning på så sätt att det gör att hjärtat får arbeta mer, men det gör det genom att blodkärlen slappnar av så att blodet pumpas ut till andra delar av kroppen. Så det skapar tillfälligt extraarbete för hjärtat, men inte på ett negativt sätt, säger hjärtspecialisten Eric Brandt, vid Yale School of Medicine’s Yale New Haven Hospital som var inblandad i studien.

Studien genomfördes i Japan på 40-59-åringar, som inte led av hjärt- kärlsjukdom, under 10-års tid. Forskarna samlade information om deltagarnas vikt, rökvanor, hur ofta de tränade, alkoholkonsumtion, arbete, utbildning, sömnvanor, stressnivåer och lyckokänslor.

Riktigt hett vatten bäst

På så sätt kom de fram till att de deltagare som ofta badade drabbades av hjärt- kärlsjukdomar mer sällan än de som badade sällan eller aldrig. Det fanns också ett samband mellan hur varmt deltagarna badade och sjukdom.

De som beskrev sitt badvatten som varmt hade 26 procents mindre risk att drabbas och de som beskrev sitt vatten som riktigt hett minskade risken för hjärt- kärlsjukdom med 35 procent.

Men karbaden är förstås inte hela anledningen till vissa deltagares goda hjärthälsa, utan en del av en större bild.

Eric Brandt säger till CNN att ta ett varmt bad regelbundet bara leder till en tillfällig fysiologisk förändring som liknar träning och att andra livsstilsfaktorer också spelar in.

Källa: CNN . Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

Därför är det dåligt för hjärtat att träna för mycket
Så många steg måste du gå för att sänka blodtrycket
Bastubad är lika bra som att träna – åtminstone för hjärtat

Redaktionens tips
Dela på: