Ny metod avslöjar din verkliga ålder

Blodprov kan visa din fysiska ålder.

Med hjälp av ett vanligt blodprov är det nu möjligt att ta reda på hur gammal din kropp egentligen är. Forskare vid Uppsala universitet har tagit fram en metod för att se hur livsstilen har påverkat din kropp och dessa olika organ.

I studien har de analyserat ett antal olika proteiner i blodprov från 1 000 personer och upptäckt att man på det viset kan dra slutsatser om varje individs biologiska ålder.

Dessa värden visar blodprov

– Genom att analysera proteiner i blodprov kan man beräkna en individs ålder, vikt, längd och höftomkrets. Proteinprofilen påverkas av ett antal livsstilsval där vissa faktorer påskyndar kroppens biologiska åldrande, medan andra motverkar det, säger Ulf Gyllensten, professor i medicinsk molekylärgenetik vid Uppsala universitet.

Faktorer som stress, rökning och läskdrickande kan få kroppen att åldras upp till 6 år snabbare. Men det finns också vanor som föryngrar kroppen i samma utsträckning, till exempel att äta fet fisk, dricka kaffe i måttliga mängder och motionera regelbundet.

Genom att göra dessa typer av blodprov hoppas forskarna att dels kunna motivera människor att lägga om sina vanor – och dels kunna följa upp resultaten av sådana livsstilsförändringar.

Källa: Forskning.se

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

Läs mer:

Så tränar du dig till en yngre kropp

Nya fastemetoden gör dig yngre och slankare

8 anledningar att sluta dricka läsk!

Utvald läsning