Ny forskning visar: Lungorna inte bara till för andning

Forskare har upptäckt att lungorna hos däggdjur har fler viktiga uppgifter än att sköta andningen, de spelar även en stor roll när det kommer till bildandet av blod.

I en studie på möss kunde forskarna se att lungorna producerade 10 miljoner blodplättar per timme – vilket motsvarar en majoritet av djurets alla blodplättar.

Tidigare har man trott att all produktion av blod sköts av benmärgen. Men nu har man hittat en grupp blodstamceller i lugnvävnaden som man tidigare bara trott fanns i benmärg, och som står för bildandet av blodplättarna.

Läs också: SUCK! För det är faktiskt viktigare än du tror

– Det vi ha observerat hos mössen här föreslår att lungorna spelar en viktig roll för blodformationen hos människor också, säger Mark R. Looney, en av forskarna, till Science Daily.

Att man inte upptäckt detta tidigare beror på att studien använde sig av en ny teknik för att spåra blodplättarnas bana i blodet. Man injicerade mössen med det protein som göra att bland annat djuplevande havsvarelser kan lysa i mörkret. Det var så man kunde se att det fanns en stor mängd megakarocyter (cellerna som bildar blodplättar) i lungvävnaden.

Forskarna kunde också se att megakarocyterna antagligen bildades i benmärgen, men sedan vandrade till lungorna och började bilda plättar där.

Nu vill forskarna se om deras fynd kan ha betydelse för framtida behandlingar av exempelvis lunginflammation och tranplantationer.

Läs också: Ny forskning: Ungt blod ska bromsa åldrandet

 

Fakta Blodplättar

Blodplättar heter egentligen trombocyter, och är mer som fragment av celler än riktiga celler.

Blodplättarna är den del i blodet som styr hemostasen – alltså att blodet koagulerar när ett blodkärl blivit skadat. Där för är blodplättarna mycket viktiga.

Källa: Science Daily

Foto: Thinkstock

 

10 sätt att sänka ditt blodtryck på naturlig väg

 

 

Utvald läsning