Ny forskning: Vegetarianer löper dubblad risk för tandproblem

2019 lär bli året vi minns som den tid då vegetarisk och vegansk kost var det hetaste ämnet på allt från mingelfesten till forskarteamen. Och inget tyder på att trenden lär svalna under 2020. Tvärtom!

Samtidigt som vi svenskar käkar mer grönt än förut, är våra tänder mer utsatta än någonsin. I alla fall om man ska tro den senaste forskningen på ämnet. Ett gäng forskare har analyserat resultaten av 18 studier som berör effekten av vegetarisk kost på tandhälsan och publicerat resultatet i Community Dentistry and Oral Epidemiology. Studierna kommer från olika delar av världen och vissa av studierna var för små för att kunna stå för sig själva. Men när forskarna lade samman alla studier kunde de se att vegetarianer statistiskt säkerställt har en mer än dubbelt så stor risk att drabbas av tanderosion.

frukt kan ge tanderosion

Ett högt intag av syrlig frukt kan ge frätskador på tänderna.

Tanderosion, eller frätskada som det heter i folkmun, är en kemisk upplösning av tandemaljen. Den beror på förhöjd halt av syra i munnen. Syran kommer från sura drycker och födoämnen.

Då är den stora frågan, går det att rädda en frätskadad emalj?

Nej, enligt Folktandvården kan tandemalj som brutits ner av erosion inte komma tillbaka.

Forskarna har kommit fram till några olika tänkbara orsaker till varför just vegetarianer löper så stor risk att drabbas av frätskador. En tanke är att de äter mer frukt och grönsaker. En annan teori är att vegetarianer inte får i sig essentiella aminosyror som är viktiga för att bygga upp nedslitna tänder.

Att tänka på för att undvika frätskador

  • Undvik sura födoämnen och sur dryck.
  • Vänta en timme med att borsta tänderna efter att du ätit eller druckit något surt.
  • Använd en mjuk tandborste och fluortandkräm med låg slipverkan.

Foto: TT  Källa: Folktandvården

Läs mer: 

Topp 10: Populäraste vegetariska recepten 2019

Tandläkaren: Så håller du tandsten borta – och slipper tandlossning

Varför fastnar saker mellan tänderna? Här är tandläkarens oväntade svar