SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Nutritionisten: DÅ behöver du äta extra järn

06 feb, 2017 
Järn och järnbrist.
Är du kvinna, gillar att träna och har dragit ner på köttet? Då behöver du tänka på att få i dig mer järn!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Varje månad förlorar vi kvinnor blod när vi har menstruation. Det gör oss extra utsatta för järnbrist. För att täcka järnbehovet behöver vi äta främst kött, men i dag är det allt fler som försöker dra ner på det till förmån för mer vegetariskt. Dessutom tränar många mer än någonsin. Allt sammantaget gör att risken för att vi ligger för lågt i järn ökar ytterligare. Men att proppa i sig järntillskott för säkerhets skull är inte någon bra lösning.

– Järntabletter ska man bara ta om man vet att man redan har ett lågt järnvärde eller en järnbrist och det får man veta om man gör ett blodprov på vårdcentralen, säger Winta Woldai, nutritionist på Apoteket.

Läs också: Järnbrist – 10 tecken på att du har det

Hon förklarar att järn i överskott inte heller är bra. Järn i stora mängder kan vara giftigt och skada levern. Därför ska man inte ta järntabletter i onödan.

– Misstänker man att man ligger lågt är det i så fall bättre att ta en multivitamintablett, de innehåller också järn men i mindre mängd än rena järntabletter. Då har man en säkerhetsmariginal och behöver inte oroa sig för att man överdoserar.

Annons

Ofta är trötthet ett vanligt symtom på att man inte får i sig tillräckligt med järn. Men att automatiskt tolka en ihållande trötthet som järnbrist kan slå fel. Trötthet kan vara symtom på andra brister också.

Läs också: Beror din trötthet och irritation på järnbrist?

– Dessutom är det skillnad mellan att ligga lågt i järnvärde och att ha järnbrist. Vid brist har man helt tömt ut sin järndepå. Vegetarianer har oftare lägre järndepåer, men de har inte järnbrist oftare än andra. Ligger man lågt rekommenderas järntabletter eller kosttillskott, men har man en konstaterad brist kan man behöva receptbelagda järntillskott, säger Winta Woldai.

För den som ännu inte fått en brist men misstänker att man kanske kan få det på grund av livsstilen eller kraftiga menstruationer gäller det att tänka lite extra på vad man stoppar i sig – och hur man gör det.

– Järn är lite knepigt på det sättet att det finns två sorter och de tas upp olika bra av kroppen. Upptaget kan även hämmas eller öka om man kombinerar det med andra livsmedel, säger Winta Woldai.

Här kan du få tips på hur du undviker järnbrist:

Orolig för järnbrist? Tänk på det här!

Nitrat finns i spenat!
Nitrat finns i spenat!

Läs också: Är du orolig för järnbrist? Tänk på det här

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons