Nu tar vi fajten mot den sjuka stressen!

Så har livet sett ut för Malin, Sofia, Mervi och Sanna – fyra kvinnor som MåBra har skrivit om på sistone. Fyra ambitiösa, omtänksamma kvinnor som fallit offer för den skadliga stressen. De är inte ensamma. Under en vanlig månad är mer än 35 000 personer i Sverige sjukskrivna på grund av stress. 80 procent av dem är kvinnor.

Under mina elva år på MåBra har vi gjort mängder av reportage om kvinnor som gått in i väggen. Vi har gjort det för att belysa vad stress kan göra med oss och vilka omänskliga krav som kvinnor ibland utsätts för.

Men framför allt har vi velat visa att det går att ta sig ur den onda cirkeln, precis som Malin, Sofia, Mervi och Sanna gjorde. Vår önskan är att ingen ska behöva lida av onödig stress.

Därför berättar vi hela tiden om nya metoder som kan göra livet lättare.

Men på sistone har vi känt oss alltmer maktlösa. Trots alla nya rön om stressens baksidor fortsätter ohälsotalen att öka. Under de senaste fem åren har antalet stressrelaterade sjukskrivningar i Sverige mer än tredubblats.

Så här kan det inte fortsätta! Därför startar MåBra nu en kampanj för att öka medvetenheten kring stress. Vi vill ta fajten för alla kvinnor som går på knäna. Vi vill lyfta fram stressen i ljuset och göra vad vi kan för att hjälpa människor att minska den.

Här är några exempel på vad vi gör:

  • Vi har kartlagt svenskarnas dolda stress. Vi berättar mer om undersökningen här, men jag kan avslöja att kvinnor är mer stressade på sin fritid än män.
  • Vi publicerar löpande en serie artiklar på temat för att öka kunskapen om stress och hur man kan skydda sig. I MåBra nummer 9 får du till exempel veta hur träning kan motverka stress. I aktuella nummer 10 berättar Karin Adelsköld om utmattningen som drabbade henne och du får detoxtips mot stress. Ännu mer läsning väntar på mabra.com/stress och i kommande nummer av MåBra.
  • Vår psykolog Anna Bennich Karlstedt har spelat in korta filmer där hon delar med sig av enkla knep mot stress. Läs mer längre ner på sidan.
  • Dessutom har vi tagit fram en onlinekurs där vi samlat kraftfulla verktyg och metoder mot stress. Du hittar den här.

Har du förslag på andra saker vi kan göra? Mejla dina idéer till mig!

/Liselotte Stålberg, chefredaktör
[email protected]

Utvald läsning