SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Nu kan du testa dig för HPV-virus hemma

12 jan, 2021 
HPV-test hemmakit och kvinna som håller sig på magen
På grund av coronapandemin har många regioner pausat de cellprovtagningar som avslöjar livmoderhalscancer. Nu inför flera regioner istället ett kompletterande HPV-test som kvinnor kan göra själv hemma.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Gynekologen vill bryta tabut kring kvinosjukdomar: "Var stolt över din vagina"Brand logo
Gynekologen vill bryta tabut kring kvinosjukdomar: "Var stolt över din vagina"

Varje år får omkring 800 kvinnor i Sverige någon form av cancer som orsakas av HPV-virus. 550 av dem utvecklar livmoderhalscancer. Om man upptäcker sjukdomen tidigt botas så gott som alla.

Men på grund av pandemin har många regioner nu pausat cellprovtagningarna. De regioner som trots allt erbjuder cellprov gör det i mindre utsträckning än tidigare.

Livmoderhalscancer vanlig dödsorsak hos unga kvinnor

Detta trots att livmoderhalscancer har ökat rejält de senaste åren och är uppe i samma höga nivåer som när screeningen infördes i Sverige för över 50 år sedan. Livmoderhalscancer är dessutom den näst vanligaste cancerrelaterade dödsorsaken bland kvinnor mellan 15 och 44 år i Europa.

För att upptäcka sjukdomen tidigt och samtidigt förhindra smittspridning av coronaviruset beslutade Socialstyrelsen i somras att regionerna ska få erbjuda kvinnor ett hemmatest för HPV-virus.

– 15 000 erbjudanden om självprovtagning för HPV har nu skickats ut till kvinnor i Region Stockholm. Vi vill inte att någon ska riskera att utveckla cancer som kunnat undvikas och därför vill vi göra screeningen så lättillgänglig som möjligt för så många som möjligt, säger hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink i ett pressmeddelande.

Annons

Så här går HPV-testet till

När man har tackat ja till erbjudandet får man ett testkit hemskickat. Man måste kunna identifiera sig med bankID. Därefter tar man sedan själv ett prov i slidan med en provtagningspinne som skickas med post till ett laboratorium.

Erbjudandet gäller alla kvinnor mellan 23 och 64 år som på grund av pandemin inte kan kallas till vanlig provtagning.

Det är skillnaden mellan HPV-prov och cellprov

Det är dock viktigt att veta att självprovtagningen är ett komplement till den ordinarie cellprovskontrollen. Självtestet ger bara svar på om kvinnan bär på HPV-viruset, men det visar inte om man redan har cellförändringar. Om provet skulle visa att man bär på HPV-virus kommer man att kallas till uppföljande undersökning.

Även den som är vaccinerad mot HPV bör är testa sig. Vaccinet skyddar nämligen inte mot alla HPV-typer som kan orsaka cancer.

Förutom Stockholm har även Gotland och region Skåne hemmatester av HPV. I Skåne har kvinnor som inte lämnat prov på sju år erbjudits att göra HPV-prov hemma.

Det här är HPV-virus

HPV står för humant papillomvirus, vårtvirus hos människa.

Det är en grupp av över 200 olika virustyper där vissa orsakar cancer, framför allt i livmoderhalsen, penis, anal och svalg.

Foto: TT

Annons