SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Nu kan du checka in din mobil på hotell – och låna en gammal Nokia

03 jan, 2020 
AvMalin Ny
Mobilhotell Nokia 3310.
Vill du minska skärmtiden på semestern? Checka in din mobiltelefon på hotell – och få en gammal Nokia-favorit i utbyte.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Har du svårt att låta bli din smartphone, även när du är på semester? Då kanske det är dags att checka in din lur på hotell – och låna en gammal Nokia istället. Malin Sjöstrand, som ligger bakom skärmtidsappen Scriin, har nämligen startat ett slags mobilhotell där folk kan checka in sina smarta telefoner och få en klassisk 3310 i utbyte.

Ett hotell finns i  Stockholm, och ett i Åre. Tanken med hotellet är att du ska kunna checka in din mobil i antingen några timmar eller över en helg i skidbacken. Scriin ska hjälpa till att föra över dina kontakter så att du fortfarande kan ringa och sms:a, men alltså inte ägna semestern åt ett ändlöst skrollande genom ditt Instagram-flöde.

Malin Sjöstrand berättar att hon fick idén till det smarta hotellet efter att ha fått syn på en Nokia 3310 på Elgiganten, och läst en krönika av Anders Hansen, överläkare i psykiatri, i Dagens industri på temat smarta telefoner och koncentration. Hon har själv testat en helg utan sin smarta telefon med bra resultat.

Annons

– Jag hade några timmars abstinens. Men när jag väl fört över mina kontakter och kommit igång igen med det gamla sättet att skriva sms på kändes det otroligt skönt. Det var en frihetskänsla. Inget som pockade på min uppmärksamhet, säger hon till Breakit.

Hackat hjärnans belöningssystem

Om du känner igen dig i att inte riktigt ha kontroll över ditt mobilanvändande är du inte heller ensam. Anders Hansen, som har skrivit boken Skärmhjärnan och medverkat i SVT-programmet Din hjärna, menar att utvecklarna av de sociala medierna har dresserat oss så pass mycket att vi idag plockar upp telefonen var sjätte till sjunde minut.

– Man har utvecklat produkter som har hackat hjärnans belöningssystem. Framför allt utnyttjar de vår dopaminutsöndring. För varje like du får på ett inlägg får du en belöning i form av dopamin. Men du får inte dina likes exakt samtidigt som någon trycker på likeknappen, utan de portioneras ut till tillfällen när de ger maximal effekt, säger han till MåBra.

Annons

Påverkar koncentrationen

Att lämna in mobilen på hotell kan därför vara en bra idé, framförallt för att telefonen stör vår koncentration. Om vi försöker ignorera något, till exempel telefonen, är det nämligen en aktiv handling. Om din telefon ligger på bordet bredvid dig kommer det att gå åt mycket energi för att tänka på att man inte ska plocka upp den. Ska du göra något viktigt, kanske passa på att umgås med familj eller vänner, ska du alltså inte ha telefonen i samma rum.

– Vid ett försök lät man folk föra ett samtal med en okänd person. Hälften hade en telefon på bordet och de andra hade ett anteckningsblock. Efteråt visade det sig att de som hade telefonen på bordet tyckte att samtalet var mindre intressant och att den man pratade med var opålitlig, säger Anders Hansen.

Foto: TT

Läs mer: 

Ny studie: Så förändras vår skärmtid under semestern

WHO:s nya riktlinjer: Ingen skärmtid alls för små barn

Skärmljus får huden att åldras snabbare – så kan du bromsa det

Annons