SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Nu finns fler feta än underviktiga människor på jorden

10 maj, 2016 
Den genomsnittliga svenska kvinnan är överviktig, och människorna i världen blir bara fetare och fetare.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Enligt SVT:s Vetenskapens Värld har vi nu kommit till den punkt då vi har fler feta människor än underviktiga på jorden.

Omkring 15 procent av den vuxna befolkningen i Sverige lider av fetma, och det finns ingenting som talar för att epidemin håller på att avstanna. Tvärtom. En stor studie där man har följt 19 miljoner människor i 186 olika länder visar att befolkningen i alla länder stadigt går upp i vikt, förutom i Sydasiens och Afrikas utvecklingsländer.

Läs även: Fetma förkortar ditt liv – med så här många år

Studien, som publicerades i tidskriften Lancet, kunde även visa att svenska kvinnor har ett BMI på i genomsnitt 25,3 och svenska män 26,7. Överviktig är man om man har ett BMI över 25, och fetma lider man av om man har ett BMI över 30.

Läs även: Vad är ditt BMI? Räkna ut det här!

I Polynesien och Mikronesien finns den fetaste befolkningen, enligt studien. Där har kvinnan ett genomsnittligt BMI på 34,8 och mannen 32,2. Var fjärde svårt fet man och var femte svårt fet kvinna lever i USA.

Fetma kan leda till bland annat diabetes typ 2, hjärt- och kärlproblem, artros och psykisk ohälsa. Anledningarna till att allt fler blir farligt feta är flera. Bland annat talar man om att stress gör att vi äter mer och går upp i vikt. Man talar också om den lättillgängliga skräpmaten som är både fet, söt och packad med snabba kolhydrater.

Källa: SVT Vetenskapen Värld

Läs även: Räkna ut ditt dagliga kaloribehov här!

Annons