SömnStressMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebristHuvudvärk

Därför kan du äta mer choklad än vanligt dagarna innan mens

04 sep, 2016 
Thowe Wagner Larsson
dagarna innan mens ökar din förbränning
Prisa forskningen! Visste du att vi bränner mer fett dagarna innan mens? Det betyder att PMS-sötsuget kanske inte behöver paja dieten trots allt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Dagarna innan mens kan vara rejält påfrestande. Många säger att humöret dalar, orken sinar och sötsuget tar en rejäl fart. Godishyllan lockar mer än vanligt och det verkar inte finnas något stopp på hungern.

För de som kämpar med en diet kan det vara extra svårt att hålla sig inom ramarna.

Känner du igen dig?

Nu finns det all anledning att unna sig en bit choklad efter maten dagarna innan mens. Dessa dagar utsöndrar du nämligen mer av progesteron, ett könshormon som får din förbränning att stiga med 5-10 procent i vila. Det innebär att om du har en basalförbränning* på 1500 kalorier förbränner du mellan 75-150 kalorier extra per dag – utan extra ansträngning.

mens kalorier jogging
Passa på att träna högintensivt veckan innan mens för att utnyttja den höga förbränningen maximalt!

Så här ligger det till:

Under mensen har vi låga nivåer av båda könshormonen östrogen och progesteron. Därefter, i en period på cirka två veckor, ökar östrogennivåerna fram till nästa ägglossning. Därefter är det progesteron som dominerar fram tills nästa menscykel och det är under denna period som vår förbränning ökar, enligt studien Effects of the menstrual cycle on excess postexercise oxygen consumption in healthy young women.

Hur kan det vara så här? Med största sannolikhet handlar det om att progesteronhormonet triggar lipolysprocessen, den process som frigör fett från fettcellerna.

Med andra ord: njut av den där chokladbiten!

*Basalförbränning: Ett uttryck för hur mycket energi (kcal eller kJ) kroppen gör av med i viloläge, det vill säga hur mycket energi som kroppens organ behöver för att fungera på ett korrekt sätt.

Annons