HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Nervös hos doktorn? Så påverkar det ditt blodtryck

04 okt, 2019 
Doktor mäter blodtrycket på en kvinnas överarm
Ligger ditt blodtryck lite för högt? Det kan ha en naturlig förklaring. Här är skillnaden mellan ett normalt förhöjt blodtryck och ett högt blodtryck som kräver behandling!
Annons

Ett normalt blodtryck ska helst ligga under 130/80. Men skulle man råka ha 140/90 vid ett enstaka tillfälle betyder det inte nödvändigtvis att man behöver oroa sig. Trycket kan vara tillfälligt förhöjt av flera olika skäl. Dessutom ska vårt blodtryck gå lite upp och ner under dygnet. Det är helt normalt.

– Blodtrycket ska svänga! Det hjälper kroppen att anpassa sig till olika situationer under dagen, till exempel vid stress, säger Réka H Velle, specialistläkare i allmänmedicin på Odensvi vårdcentral i Västerås.

Högt blodtryck ger sällan symtom

Även när vi är nervösa eller tränar ligger blodtrycket högt utan att det är något konstigt. Men när vi återhämtar oss ska trycket sjunka igen. På natten när vi sover ska det vara som lägst.

– Om det inte sjunker under återhämtning och sömn kan det bli problematiskt i längden. Då blir belastningen på hjärta och kärl till sist för stor.

Förhöjt blodtryck är oftast ingenting man känner av. Ofta upptäcks det av en slump vid läkarbesök.

Annons

Men det räcker sällan med att ta blodtrycket en enstaka gång för att man ska få ett sanningsenligt värde. För det är inte helt ovanligt att mätningen visar fel. Ett exempel är det så kallade vita rocken-syndromet, då man är så uppstressad av själva läkarbesöket att blodtrycket skjuter i höjden vid blotta åsynen av en vit läkarrock. Man kan alltså ha högt blodtryck just hos doktorn, men lågt resten av tiden.

Vita rocken-syndromet kan vara skadligt

Tidigare har man ansett att vita rocken-syndromet är ett harmlöst fenomen. Men nya studier visar att det faktiskt kan öka risken för hjärtsjukdom. För har man ett så lättpåverkat blodtryck att det går upp av ett vanligt läkarbesök är risken stor att det även skjuter i höjden av andra, vardagliga saker som vi inte borde uppfatta som hotfulla. De personer som är drabbade kan med andra ord ha fler och högre blodtrycksstegringar än andra.

Forskarna bakom studien menar därför att de som har vita rocken-syndromet ibland kan behöva blodtryckssänkande läkemedel.

Annons

Men det kan också vara tvärtom: man kan ha ett falskt lågt blodtryck. Ett exempel är att man har ett väldigt stressigt jobb och att blodtrycket ligger högt när man arbetar. När man kommer till doktorn, kan man pusta ut och slappna av – och då sjunker blodtrycket tillfälligt – och man får ett lägre blodtryck än vad man har i normala fall.

 

Säkraste mätningen tar 24 timmar

– Det bästa sättet att få reda på om blodtrycket svänger på ett sunt sätt är att ta ett så kallat 24-timmars blodtryck. Då har man en mätare på sig under ett dygn och trycket tas automatiskt en gång i kvarten.

Mätningen avslöjar alltså om blodtrycket går ner till exempel när vi sover, vilket är A och O för hjärthälsan. Men det visar också om vi vaknar med ett förhöjt blodtryck eller om vi ligger över det normala vid flera tillfällen under dygnet, vilket inte heller är bra.

Skulle det visa sig att man ligger på gränsen till ett för högt blodtryck brukar man börja lägga pussel för att hitta orsaken. Övervikt, rökning, stillasittande och hög alkoholkonsumtion är några livsstilsfaktorer som höjer blodtrycket. Genom att ställa om till en hälsosammare livsstil kan man få ner trycket och kanske slippa medicin.

Annons

– Stress är en annan vanlig orsak till förhöjt blodtryck. Är man hälsosamt, normalviktig och tränar regelbundet men ändå har högt blodtryck orsakas av livssituationen. Då har man bra hjälp av KBT, kognitiv beteendeterapi, säger Rèka H Velle.

Då behövs medicin

Har man även högt blodtryck i släkten är orsaken sannolikt genetisk. Det är svårt att påverka med enbart livsstilsförändringar och man kan behöva ta hjälp av blodtryckssänkande läkemedel.

– Men vi undviker i möjligaste mån att sätta in medicin i förtid eftersom den kan ha biverkningar. Det kan också vara knepigt att hitta rätt medicin och ställa in rätt dos. En del kan också behöva flera läkemedel för att få ner blodtrycket.

Har du koll på trycket?

  • 130/80 räknas som ett normalt blodtryck.
  • Målet är att man ska ligga under 140/90.
  • Mellan 140/90 och 160/100 räknas som en gränszon där det ibland kan behövs medicin. Har man andra riskfaktorer för hjärtsjukdom som hög ålder, höga blodfetter, att man röker eller har hjärt-kärlsjukdom i släkten, får man oftast läkemedel.
  • Har man diabetes kan man behöva blodtryckssänkande läkemedel även om man ligger under gränsområdet.

Foto: TT

Läs mer:

5 sätt att sänka blodtrycket  – överläkarens bästa tips

10 sätt att sänka ditt blodtryck på naturlig väg

Vanliga symtom på högt blodtryck – det kan du göra

 

 

Annons