SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Näringsfysiologen: 3 kosttillskott du verkligen behöver

22 feb, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Vilka kosttillskott gör någon skillnad egentligen?
Det finns en uppsjö av kosttillskott på marknaden. Men hur ska man veta om man behöver ta något, och i så fall vilket? Här avslöjar näringsfysiologen Anki Sundin tre tillskott hon anser att vi behöver.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Anki Sundin, näringsfysiolog och författare, anser att det finns tre kosttillskott som alla, eller många av oss, gärna kan överväga att ta för att komplettera det som vi får i oss via maten.

Se ocksåkosttillskott för hår, hud och naglar – fungerar dem?

Här berättar hon vilka och varför:

D-vitamin

Utan att behöva känna en enda person kan jag säga att alla behöver extra D-vitamin. Jag vet att jag inte får medhåll från alla, men jag vågar ändå vara så benhård. Forskning visar att vi har svårt att komma upp i tillräckliga nivåer även om vi äter berikade produkter och är ute i solen på sommaren. Sluta inte med D-droppar för barnen utan fortsätt och gå sedan över till barnvitamintabletter och vuxna bör också ta D-vitamin som tillskott om man inte har stenkoll på att man verkligen får i sig den mängd som rekommenderas med den vanliga kosten.

D-vitamin är viktigt för i stort sett allt. Det är en viktig del i vårt immunförsvar, skeletthälsan och hjärt- och kärlhälsan. För den som tränar mycket kan det också vara intressant att det finns forskning som visar en koppling mellan D-vitamin och förbättrad muskelproteinsyntes, alltså att man bygger muskler bättre med ett intag av D-vitamin som motsvarar det vi anses behöva.

Annons

Depåerna vi bygger upp under sommaren går ner under vinterhalvåret och under vintern skulle de flesta få mycket låga nivåer om det inte vore för att vi också får i oss vitamin D via kosten. Men det är svårt att komma upp i tillräckliga doser även med en perfekt kost, så på våra breddgrader borde vi äta tillskott under hela livet. Ärligt talat, hur många soldagar har vi i Sverige, även under sommaren? Ta det som en vana att alltid ta D-vitamintillskott, året runt.

(Anki Sundin har inte några jävsförbindelser med något företag som säljer vitaminD-tillskott, red. anm.)

Järn

Järn är viktig för många system i kroppen, bland annat immunsystemet. Järn behövs för sårläkning, bildning av bindväv, slemhinnor och tandkött. Det är en stor del av immunförsvaret, att vi har en intakt och fungerande hud och hela slemhinnor som skyddar oss.

Kvinnor som menstruerar mycket kan få låga nivåer av järn, men också kvinnor som äter för lite järn via maten. Upp till 50 procent av alla kvinnor har låga järnnivåer och ofta beror det på att man äter för lite näringsrik mat. Det är vanligast för yngre kvinnor som till exempel äter mer vegetariskt än andra, men har skapat sig en sådan kost genom att bara peta bort de animaliska livsmedlen och inte ersatt dem med järnrika vegetabilier.

Annons

Det går utmärkt att äta tillräckligt mycket även om man äter vegetariskt om man äter mycket baljväxter som bönor, ärter och linser, frön och nötter. Dessa är utmärkta järnkällor. Kroppen har lite svårare att ta upp järn från vegetabilier, men med rikligt av järnkällor i kosten torde det inte ha någon större betydelse.

För en del räcker det att äta tillskott för att boosta järnvärdet och sedan kunna hålla uppe nivåerna med genomtänkt mat. I den bästa av världar behöver vi inte äta tillskott, för det går att få tillräckligt via maten, men så ser det inte ut i verkligheten alla gånger.

Omega-3 fettsyror

De här fettsyrorna finns i fet fisk men också i fiskolja, krillolja och algolja. De fettsyror vi är ute efter heter EPA och DHA och de finns endast i fisk och skaldjur och de här oljorna.

Äter man inte fet fisk åtminstone någon gång i veckan behöver vi sannolikt äta ett tillskott av dem. Det behöver även barn göra, även om jag vet att jag utsätter mig för kritik när jag säger det. Det är alltid omdebatterat om barn ska ta tillskott eller inte.

Annons

Omega-3 behövs för att reglera kroppens inflammationssystem och för att bibehålla en god hjärt- och kärlhälsa. Dessutom är omega-3 fettsyror viktiga för hjärnans och ögonens utveckling, både som foster och senare i livet.

Näringsfysiolog Anki Sundin.

Näringsfysiolog Anki Sundin.

Kan man få i sig för mycket vitaminer och mineraler?

Vitaminer och mineraler, i mängder om dagsrekommendationen, innebär normalt sett ingen risk för överdosering, även om man skulle äta tillräckligt genom den vanliga kosten. Men överintag kan bli farligt.

– Järn och A-vitamin ska man vara lite observant på så att man inte överdoserar över dagsrekommendationen. B-vitamin är relativt ofarligt med något undantag i stora mängder, D-vitamin är vi väldigt toleranta mot med ett övre gränsvärde satt tio gånger högre än den dagliga rekommendationen och E-vitamin har jag knappt hört talas om att någon har överdoserat trots att det är en av de kraftigaste antioxidanterna vi har, säger Anki Sundin.

Annons

Det finns andra mineraler än järn så klart som också blir skadliga i för höga doser. Men bland genomsnittet av människor är det sannolikt väldigt få som avsiktligt och genom tillskott överintar de här så kallade spårämnena.

C-vitamin är lite lurigt. Det finns enstaka studier som pekar på att höga doser av C-vitamin faktiskt skulle kunna vara skadligt, men de är gamla nu. Däremot säger Anki Sundin att tillskott av C-vitamin inte fungerar mot förkylning, varken förebyggande eller för att förkorta sjukdomstiden.

– Överskottet kissar vi ut och förhoppningsvis har det inte gjort någon skada på vägen, säger hon.

Foto: TT

Läs mer:

6 kosttillskott du bör ha hemma om du blir vegetarian

Doktorn: Då ska du undvika vanliga kosttillskottet

Annons