Naprapat-Jonas: Så blir du av med nackspärr

Nackspärr övning naprapat-Jonas

Nackspärr kan komma av att du antingen gjort en häftig rörelse med ditt huvud eller om du kanske sovit i en konstig ställning. Många gånger är det svårt att veta var den kommer ifrån.

Men det är kroppen som går i försvar för att skydda nacken, så något har hänt för att kroppen ska känna ett behov av det. Och då spänns musklerna så det nästan krampar i nacken.

Rör dig med nackspärr – men försiktigt

Känslan är just krampande och det blir svårt att röra på huvudet utan att det gör ont. Ofta är det när man vrider åt ena hållet som det känns lite mer. För de allra flesta går nackspärr över på ett par dagar eller i alla fall på en vecka.

Men så länge kan det hjälpa att röra lite försiktigt på sig. Det får igång blodcirkulationen och kan påskynda läkningen.

– Men inte för mycket för då kan det bli en långdragen process, säger Jonas Parandian, naprapat, även kallad Naprapat-Jonas, till Tv4.

Många försöker stretcha bort nackspärren

Jonas Parandian menar att vi i början när vi får nackspärr inte riktigt vet var smärtan sitter, eller om det är någon disk eller nerv som blivit irriterad. Och att det då gäller att ta det lugnt de första dagarna. Något vi verkar ha lite svårt för.

– Det är min upplevelse att många av de patienter jag har som ofta haft nackspärr så har stått och dragit och försökt stretcha bort det här – och då kan man provocera mer än vad man gör nytta.

För att mjuka upp nacken tipsar Jonas om att man ska försöka röra på saker omkring själva drabbade området.

– Om man har en nackspärr brukar det vara jobbigt att vrida huvudet åt ett håll, det kan vara jobbigt åt bägge hållen. Men försöka hitta hur långt du jag rotera ditt huvud, det kanske bara är 3–4 millimeter eller en centimeter. Jobba då med den smärtfria rörelsen som du har, säger han till Tv4.

Naprapat-Jonas övning: bli av med nackspärr

Naprapat-Jonas tips på övningar är alltså att först rotera huvudet lite åt ena hållet. Du låter hela huvudet följa med när du tittar en bit till höger.

– I den här positionen kan man börja rulla på skuldrorna och axlar, säger han.

Du börjar alltså att rulla på axlarna. När du har rullat en stund så byter du och tittar åt andra hållet, du testar alltså hur långt du kan vrida huvudet åt vänster.

– Även om man inte har nackspärr så brukar en sida vara lite stelar att rotera åt. Det kanske nyper någonstans, det kanske går ner mot skulderbladen. Och då vrider man så långt man kan i ett smärtfritt rörelseomfång och gör stora mjuka axelrullningar i en position som känns behaglig.

Rulla totalt 25-50 gånger med axlarna.

– Så får man verkligen massera igång det där. Nästa dag kan man rotera lite längre, och så lite längre och lite mer …, säger Jonas Parandian till Tv4.

Andra sätt att lindra nackspärr

  • Värme kan minska din värk. Antingen med en vanlig halsduk eller liknande eller en värmedyna/vetekudde. Det kan också vara skönt med en varm dusch eller ett bad.
  • Receptfria läkemedel mot värk kan också hjälpa för att kunna slappna av mer där det gör ont.

Då ska du söka hjälp för nackspärr

Om du har kvar din nackspärr efter två veckor ska du kontakta läkare. Det ska du också göra direkt om du samtidigt som du har ont i nacken får domningar i arm eller hand och blir svag. Samma sak om du har väldigt ont eller om du känner dig stel i nacken samtidigt som du har feber och känner dig allmänpåverkad.

Får du ont i nacken efter att du tränat? Läs tips här för att slippa smärtan.

Foto: TT/Tv4

LÄS MER:

Naprapat-Jonas övningar för en starkare nacke – slipp värk och nackspärr

Smarta knepen för att slippa värk i nacke, skuldror och axlar

Naprapat-Jonas: Därför är det viktigt att träna rumpan

Utvald läsning