Myndighet varnar: Hårvitaminer kan vara skadliga

Hårvitaminpiller som ligger bredvid en kam

Redan i november förra året gick det amerikanska livsmedelsverket FDA ut med en varning när det gäller kosttillskott som utlovar starkare hår och naglar. Tuggisar, godisbjörnar och andra kosttillskott för ett tjockare hår marknadsförs av en rad kändisar med klanen Kardashian i spetsen. Även i Sverige har influencers, frisörer och kändisar hakat på tåget.

Innehåller vitamin B7 i hög dos

Gemensamt för kosttillskott som ska öka hårväxten är att de innehåller vitamin B7 som också kallas biotin. Det finns även i vanlig mat och multivitaminer. Dessutom bildas biotin naturligt i kroppen. Vissa tillskott för starkare hår och naglar innehåller upp till 650 gånger det rekommenderade dagliga intaget av vitaminet och risken för överdos är stor. Och det kan störa labbtester, varnar FDA.

Bland annat kan man få fel provresultat på sköldkörtelhormonsjukdomarna Graves och  hypertyreos, anemi (järnbrist), graviditet och hjärtinfarkt. Det kan leda till att patienter får fel, eller ingen, behandling. Prover kan till exempel visa fel när man testar om en person har haft en hjärtinfarkt.

Misstänker man en infarkt tar man ett blodprov för att leta efter troponin, som är en markör för hjärtinfarkt. I ett fall visade ett sådant prov att personen felaktigt inte hade en pågående hjärtinfarkt, vilket ledde till att hen dog. Anledningen till det felaktiga provsvaret var att personen tagit biotin och det gjorde att troponin-provet visade fel. Det är just faran med att hjärtinfarkter inte upptäcks med blodprov som gör att FDA nu går ut med en ny varning.

Hur mycket biotin behöver vi?

Den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa, menar att 40 mikrogram biotin per dag är tillräckligt och det får vi i oss om vi äter en blandad kost. Tar man multivitaminer eller hårpiller ska man tänka på det här:

  • Om du  tar ett multivitamin eller kosttillskott med biotin är det livsviktigt att tala om det för läkaren vid provtagningar!
  • Ibland skrivs innehållet av biotin ut som milligram istället för mikrogram på burken och det är lätt att räkna fel på hur mycket biotin man verkligen får i sig. 40 mikrogram motsvarar 0.04 milligram.
  • Tänk på att biotin ibland skrivs ut i innehållsdeklarationen som vitamin B7.

Foto: TT

Läs mer:

Hårvitaminer – inte så harmlösa som man tror

Vitaminerna och mineralerna du inte ska äta för mycket av

Slitet hår? Här är produkterna som hjälper!