Musical.ly – det här är vad dina barn gör på fritiden

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Det kan vara svårt att som vuxen hänga med i svängarna när teknologin utvecklas så fort som den gör. Men barn och unga är snabba med att hoppa på den senaste trenden. Vad som var inne igår är ute idag. När man precis lärt sig använda Instagram så är det Snapchat som gäller. Nu är det Musical.ly som är grejen. Men vad är det egentligen?

Musical.ly är en plattform där användarna kan skapa tusentals följare genom att filma sig själva i femton sekunder när de mimar och dansar till låtar. Det är en relativt svåranvänd app, jämfört med exempelvis Snapchat, eftersom det tillkommer en hel del specialfunktioner och även viss finess för att få till ett bra klipp. Appen har glidit många förbi och få medier har rapporterat om fenomenet Musical.ly. Kanske beror detta främst på att appens målgrupp är just äldre barn.

Läs också: 7 appar som kan vara farliga för barn

Dock bör appens omfång inte underskattas. Tjänsten har enligt Billboard över 200 miljoner aktiva medlemmar världen över som tillsammans laddar upp över 12 miljoner klipp varje dag.

En enskild användare kan få en enorm publik. Många svenska ”stjärnor” har redan miljontals följare. Ungdomarnas genomslag på Musical.ly bör inte heller tas lätt på eftersom det kan generera framgång på andra plattformer som slutligen kan ge kontrakt med stora bolag. Många användare i andra länder har redan plockats upp av skivbolag och till och med släppt egna klädmärken. Exempelvis 14 årige Jacob Sartorius som blev känd från Musical.ly och redan släppt singlar, kläder och haft sin egna turné.

Läs också: 6 appar och tjänster för alla föräldralediga

Appen släpptes för tre år sedan och har växt explosionsartat sedan dess. Enligt Breakit beror stor del av företagets framgång på att de har ett avtal med Apple music som ger dem rättigheter till miljontals kända låttitlar.

Läs också: Här är den värsta appen för din tonåring

Men att mima är inte allt. Det handlar om att skapa karaktär och man kan satsa på att göra allt från roliga sketcher till riktigt grymma danssteg. Användarna (särskilt de kända) kallas för ”musers” och en känd muser kan tjäna en rejäl summa pengar på att marknadsföra företag i sina klipp. I en liveversion av appen kallad ”Live.ly” kan man även bli sponsrad i realtid av tittare som enskilt skänker små gåvor.

Hoppa nu inte direkt till att tro att ditt barn är kändis i hemlighet. De flesta av användarna är beskådare och det finns även många ungdomar som använder appen enbart för att kommunicera med sina vänner och då skickar videoklipp som direktmeddelanden istället för att smsa.

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Snapchat: Nu kan vem som helst hitta ditt barn

Läs också: Snapchat: Nu kan vem som helst hitta ditt barn

 

 

Redaktionens tips
Dela på: