HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Mobilen gör dig stressad – mer än du anar

13 nov, 2015 
Mobilen gör dig stressad
De smarta telefonerna förenklar våra liv. De har en baksida också: stress, sömnstörningar och relationsproblem. Men det finns en lösning!
Annons

Nästan var vi än är kan vi läsa nyheter, ha koll på vänner och bekanta, titta på bilder från semestern eller betala räkningar. Och vi handlar alltmer kläder och mat via mobilen, enligt senaste statistiken.

Tillvaron borde med andra ord ha blivit lättare – vilket i teorin borde lett till mindre stress och mer tid åt annat. Men i själva verket är det tvärtom, visar studie efter studie.

– Det är svårt att isolera en orsak till att vi sover färre timmar per natt, att sömnproblemen ökar, liksom att allt fler upplever stressrelaterade problem, som ångest och koncentrationssvårigheter. Men det råder ingen tvekan om att våra mobilvanor, och vårt uppkopplade samhälle, har en stor del i det här, säger Pontus Wasling som är hjärnforskare och läkare på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Läs mer: Kan mobilen räkna steg lika bra som en stegräknare?

Motion och vardagsrörelse är oerhört viktigt för att få ner stress och skydda hjärnan från depression, visar forskningen. Samtidigt rör vi allt mindre på oss, eftersom vi inte längre behöver flänga runt till posten, banken, mataffären och så vidare.

Annons

Surfande skapar relationsproblem

I genomsnitt tittar vi i mobilen 150 gånger per dag. Och nästan 50 procent av oss upplever att vi har för mycket skärmtid på fritiden, enligt en färsk undersökning från Telenor. Psykologer vittnar också om att surfande och spel börjar bli en allt vanligare orsak till relationsproblem.

Med andra ord: Vi har ett problem. Och det är när vi kan förstå varför vi har så svårt att hålla tassarna från den digitala godisskålen som vi kan göra något åt vårt beteende.

Åtta av tio känner behov att svara direkt på mejl och sms, trots att det tar mellan 5 och 20 minuter att hitta tillbaka till koncentrationen igen. I grunden handlar det om att hjärnan är programmerad att reagera på kontraster.

Läs mer: ”Föräldrar – lägg ner mobilen vid matbordet!”

– Våra hjärnor har inte förändrats särskilt mycket sedan stenåldern, och är inställda på att upptäcka faror i tid. Därför har vi inte kapacitet att koppla bort mobiler som ringer och plingar, eller pushmeddelanden.

Annons

Hjärnan är dessutom förinställd på att spara energi i kombination med att jaga efter dopaminkickar, som gör oss alerta och på G. Det här är förstås en jättebra funktion för att vi ska kunna motivera oss att nå mål vi satt upp. Men vad händer när vi får en smartphone i händerna?

– Vi klarar inte av att sätta gränser på ett naturligt sätt. Våra hjärnor får så många dopaminkickar av nyhetsläsning, likes och sociala medier att den inte vill att vi slutar. Problemet är att hjärnan inte kan skilja på vad som är bra och dåligt för oss. Den är inställd på omedelbar njutning för så liten energiinsats som möjligt.

Därför får vi en känsla av vällust, ett pirrande sug, bara vid tanken på mobilen. För hjärnan vet att den ger en snabb dopaminskjuts – och ger oss impulser att ta fram den så fort vi får några sekunder över.

Läs mer: Därför kan du inte lägga ifrån dig mobilen

När vi gjort en sak många gånger sjunker dopaminpåslaget.

Annons

– Men eftersom det blivit en vana fortsätter vi ändå, eftersom kopplingen ”några sekunder över = ta fram mobilen” blivit en motorväg. Vi har blivit beroende. Och försöker vi bryta vanan drabbas vi av abstinens, blir rastlösa, uttråkade eller irriterade. Och det vill vi inte känna, det är ju obehagligt.

Vi dagdrömmer mindre nu

Bra relationer är oerhört viktigt för hur lyckliga vi känner oss, visar studier. Och relationer behöver näring och närvaro. Men vad händer med våra lyckonivåer när våra smartphones ständigt finns där och lockar?

– Jag tror att vi ofta har en tendens att blanda ihop njutning och lycka. Det är så lätt att omedvetet prioritera det som ger snabb njutning, framför sådant som ger lycka mer långsiktigt. Utan att vi tänker på det plockar vi fram mobilen, även när vi är med familjen. Och då är vi ju inte närvarande, vi stänger av kontakten. Långvariga relationer kräver ett långsiktigt arbete, och ger inte de där kortsiktiga kickarna på samma sätt. Samtidigt är de långt viktigare för vår lycka.

Annons

Läs mer: Ständigt trött? Här är 11 otippade anledningar!

Även tiden för dagdrömmar har krympt, de som kom till oss naturligt förut när vi väntade på bussar, eller satt på tåget och lät tankarna vandra lite som de ville.

– Den här ställtiden är oerhört viktig för oss, tror jag. Det finns studier som visar att hjärnan går in i ett unikt kreativt läge, som vi bara får tillgång till när vi dagdrömmer. Och där vi kan landa i nya reflektioner kring saker och ting, se samband och mening.

Det positiva är att det absolut går att hitta balans i sitt mobilanvändande! Steg ett är att inse att hjärnan inte har koll. Steg två är att sätta upp konkreta regler för sig själv!

Läs mer: 6 saker du inte ska göra innan du går och lägger dig

– Räkna med att du får abstinens i ungefär tre dagar, men det är bara att stå ut. Sedan lugnar det ner sig. Och då känner man hur otroligt skönt det är!

Må bra-regler för dig och din mobil

Eftersom våra hjärnor inte förstår måttfullhet behöver vi sätta upp regler för vårt mobilanvändande.

Annons

1: Bestäm att du inte får ta fram mobilen under vissa tider, till exempel när du åker till och från jobbet. Om du måste kolla ett mejl, lägg ner mobilen sedan.

2: Ha skärmfria tider hemma. Prioritera att umgås med dem du har hos dig här och nu i verkliga livet.

3: Stäng av routern och mobilen 1,5 timme innan du lägger dig. Det kommer att göra att du slappnar av, somnar fortare och får bättre sömn. Ljuset från skärmen gör oss nämligen pigga och förlänger insomningstiden. Tv-tittande har inte samma effekt. Ha allt avstängt hela natten.

4: Om du har mobilen som väckarklocka så sätt den på flightmode.

5: Stäng av alla push-meddelanden – till exempel att det plingar till varje gång du får en ny like på Instagram.

6: Stäng av mejlen och telefonen när du jobbar med kluriga uppgifter på jobbet.

7: Ha mobilen på vibrationsläge i kontorslandskap, hemma, på bussar, tåg och så vidare.

AV: Anna Carsall

BILD: Thinkstock

LÄS MER:

Stresstypen som skadar kvinnohjärtat

Annons