Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Minska risken för cancer med den nya flexibla dieten

08 maj, 2017
author Mikaela Alex
Mikaela Alex
Testa att bli flexitarian!
Ska du göra något för hälsan OCH för miljön är det bästa att dra ner på köttet. Här är några anledningar till att testa att bli flexitarian.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Nästan hälften av alla icke-vegetarianer väljer att äta vegetarisk mat en eller flera dagar i veckan. Det visar en SIFO-undersökning utförd 2015 på uppdrag av ViktVäktarna. Närmare en tredjedel uppgav att de äter vegetariskt en dag i veckan, medan nästan lika många vill börja äta mer grön mat framöver.

Läs också: Trendspaning: Är du också en flexitarian?

– Det är med rött kött som med allt annat; lagom är bäst. För att hålla Livsmedelsverkets rekommendationer gäller det att dra ner på slentrianintaget – men då kan man också unna sig en finare, kravmärkt och för all del blodig köttbit då och då, säger Karin Nileskog, som är kostansvarig på ViktVäktarna.

Att äta mer vegetarisk mat är bra för både hälsan och miljön. Vill du också börja leva ett grönare liv?

 

Flexitarianism – därför ska du äta mindre kött

Vad: I takt med att allt fler vill äta mindre kött, av både hälso- och miljöskäl, har den så kallade flexitarian-trenden vuxit fram. Den innebär att man drar ner på köttintaget och äter mer grönsaker. Men man blir inte vegetarian på heltid. En ny undersökning visar att var tredje svensk är flexitarian, men däremot äter många betydligt mer än de 500 gram rött kött och charkuterier i veckan som Livsmedelsverket rekommenderar.

Annons

Ät så här: Det här är en flexibel diet som du själv styr över. Välj om du själv vill ha vissa helt köttfria dagar, eller att du bara äter kött till lunch, till exempel. Målet är ju, som sagt, att få grönare matvanor. En riktlinje är dock att man bör äta vegetariskt minst 1–2 gånger i veckan, men gärna mer. Bra proteinkällor om du drar ner på köttet är exempelvis ägg, quinoa, linser och sojabönor.

Läs också: Tappa kilon med nya FLEX-dieten!

Ät inte: För mycket kött, du ska alltså hålla dig en bra bit från gränsvärdet 500 gram rött kött i veckan.

Så påverkar den hälsan: 2015 tog Världshälsoorganisationen, WHO, ett stort steg och listade charkuterier (korv, pastej, skinka etc) som cancerframkallande och rött kött som troligen cancerframkallande – detta gäller framför allt tjocktarmscancer, men även cancer i bukspottskörteln och prostatan. Att dra ner på dessa livsmedel är alltså att föredra ur hälsosynpunkt. Studier visar att vegetarianer tenderar att äta mindre mättat fett än köttätare – vilket kan leda till bland annat lägre kolesterol och blodtryck. Samtidigt är ett högt frukt- och grönsaksintag kopplad till en minskad risk för cancer.

Annons

Läs också: Forskare: Här är bästa maten för dig som vill gå ner i vikt

Så påverkar den vikten: Många grönsaker innehåller mättande fibrer, mer vatten och mindre mättat fett än kött. Man fyller magen med ”volym-mat” som mättar bra men innehåller mindre antal kalorier. På så sätt kan man få en viktminskning. Var dock uppmärksam på att vegetariska alternativ som nötter, feta mejeriprodukter, bröd och pasta kan ge en hel del kalorier – och det kan sätta stopp för viktnedgången.

Passar dig som: Vill leva hälsosamt och mijövänligt.

Inte för dig som: Vill rasa i vikt. Det gör man inte av ”flex-dieten”.

AV: Vivvi Ahlström och Anna Sundesten

Foto: IBL

 

De bästa sätten att få i dig protein – utan att äta kött

Läs också: De bästa sätten att få i dig protein – utan att äta kött

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons