HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stress

22 apr, 2022 
stressad kvinna
Snurrar livshjulet bara fortare och fortare? Se till att stanna det i tid, innan utbrändheten slår till. Här är fem frågor som hjälper dig att prioritera i ditt liv. Så enkla – men ändå så svåra.
Annons
TV: Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stressBrand logo
TV: Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stress

Många lever med en konstant känsla av att känna sig pressad och att man inte räcker till. Tiden bara rinner iväg.

När man står i det kan det vara svårt att prioritera och bena ut vad som är viktigt på riktigt – just för att man nästan är lamslagen av stress. Här kommer några frågor att ställa dig själv som kan vara viktiga tankeställare och en hjälp på traven för att leva ditt bästa liv och hitta nya vägar framåt.

  • Vad är viktigt för mig? Vad vill jag engagera mig mer i? Och vad är faktiskt inte viktigt för mig? Vad vill jag prioritera ned?

  • När jag är 90 år och ser tillbaka på mitt liv och hur det var 2022, vilka råd skulle jag vilja ge mig själv?

  • Vad är jag rädd för, som ­påverkar min stress? Hur kan jag utmana mig i dessa rädslor?

  • Ger jag mig själv möjlighet och utrymme att riktigt slappna av ibland? Om inte, hur kan jag skapa det ­utrymmet? Varför inte bestämma en tidpunkt varje dag då jag bara sitter i en fåtölj och andas?

  • Berättar jag för människor hur jag har det? Lyssnar jag på andra hur de har det? Vad skulle hända om jag blev mer öppen och intresserad? Andra människor är en av de viktigaste resurserna för att livshändelser och krav inte ska leda till stressbesvär.

Tillfällig stress är normalt

Tillfälliga och övergående perioder av stress, trötthet och nedstämdhet bör vi dock se som normala och inte oroa oss över. Men det kan vara dags att söka hjälp om du märker av en negativ trend, med onda cirklar av stress och dåligt mående som du trots många försök inte lyckas bryta själv. Då kan det vara lämpligt att överväga att ta hjälp.

Se också: 5 saker som får dig att stressa ner och återfå ny energiBrand logo
Se också: 5 saker som får dig att stressa ner och återfå ny energi

Av: Ulrika Hermansson

Foto: TT

Annons