SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Mineralet som kan hjälpa mot depression

12 apr, 2018 
AvMalin Ny
Magnesium kan ha en lindrande effekt på depressionsymptom.
Magnesium är en av de viktigaste mineralerna för vår hälsa – inte bara fysiskt utan även psykiskt. En ny studie visar till och med att ett dagligt intag kan lindra depression- och ångestsymptom.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Magnesium är en av de viktigaste mineralerna för vår fysiska och mentala hälsa. Det är faktiskt få näringsämnen som innehåller alla de hälsofördelar som magnesium ger – förutom att det påverkar över 300 enzymsystem hjälper det även cellerna, nerverna, musklerna, blodtryck och protein- och kaliumomsättningen att fungera optimalt.

Trots att magnesium är så viktigt för oss är det många som inte får i sig tillräckligt. Anledningarna till det är flera. Bland annat leder kommersiella jordbruksmetoder till dålig koncentration av magnesium i de livsmedel som produceras. Dessutom äter många en kost som innehåller för lite magnesium – för lite fullkornsprodukter, grönsaker, nötter och frön gör att magnesiumintaget blir för lågt. En del mediciner, framförallt de som påverkar levern, påverkar också intaget negativt.

Magnesium mot stress

Att få i sig tillräckligt med magnesium är dock viktigt – inte bara för vår fysiska hälsa utan även för våra mentala funktioner och vår förmåga att hantera stress. Magnesium minskar nämligen frisättningen av stresshormoner i kroppen, och tidigare forskning har pekat på att mineralet kan hjälpa människor med fibromyalgi och typ 2-diabetes.

Annons

Flera studier menar också att magnesium kan hjälpa mot depression. I en ny, amerikansk studie vid University of Vermont fick 126 personer, alla deprimerade, ta sammanlagt 2 000 mg magnesium per dag i sex veckors tid. Personerna fick uppge hur deprimerade de kände sig enligt PHQ-9, en självskattningsskala som används mycket inom svensk sjukvård för att upptäcka depression, både innan och efter magnesiumkuren.

Minskar depression och ångest

Innan kuren låg snittpoängen på 10 poäng, vilket brukar motsvara en måttlig depression. Efter kuren hade snittpoängen gått ner med hela 6 poäng, vilket brukar innebära en mild eller minimal depression. Resultatet visade med andra ord att 2000 mg magnesium per dag leder till minskade depressions- och ångestsymptom.

Förutom att deltagarna uppgav att de kände sig mindre deprimerade hade de också fått bukt med muskelkramper, smärta, huvudvärk och förstoppning. Över 60 procent ville fortsätta äta magnesium efter studien. De personer som inte ville fortsätta tyckte inte att magnesium hjälpte dem och en del av dem uppgav att de hade fått diarré som biverkning.

Källa: Psychologytoday.com Foto: IBL

 

Läs också:

Magnesium – så vet du om du har magnesiumbrist 

7 olika typer av depression – det här måste du veta om dem

15 tidiga tecken på utbrändhet eller depression

Annons