SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Mia Skäringer rasar mot Acne – läs hennes öppna brev till modejätten

09 jan, 2018 
AvSanna Hallert
Mia Skäringer rasar över de senaste kampanjbilderna hos modemärket Acne, och går nu ut med ett upprop. "Anorektiskt ihop med bylsiga kläder. Är det 2018 och den kvinnliga framtiden?" skriver hon till Acne i ett öppet brev.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

5 saker vi älskar med Mia SkäringerBrand logo
5 saker vi älskar med Mia Skäringer

Mia Skäringer och hennes 14-åriga dotter brukar handla på svenska Acne men när komikern nyligen gick in på märkets webbshop blev Skäringer förskräckt.

– Man ska inte döma kroppar och det är inte det jag är ute efter. Det är jättefina kvinnor, eller flickor vill jag gärna säga. Men för mig ser det ut som en 12-årig flicka eller en vuxen kvinna som är väldigt sjuk i anorexi, säger Mia Skäringer i sin podd Skäringer&Mannheimer.

Läs också: Mia Skäringers hyllning: Så jobbar kvinnliga genier

– Det här undernärda modet, vad är detta!?

Poddkollegan Anna Mannheimer håller helt med i kritiken.

– Vem riktar sig de här bilderna till? Reaktionen för mig som har råd att köpa plagg från Acne, vilket inte 12-åringar har, är ju inte ”wow, vilka snygga plagg”, verkligen inte. Jag får ju moderskänslor och vill servera varm choklad till flickan.

Läs också: Mia Skäringer berättar om utbrändheten 

Annons

– Problematiken är ju att det endast är väldigt magra modeller som ser ledsna och trötta ut. Det finns ingen variation. Det är en sak om man visar olika typer av modeller men när man utstuderat endast väljer den här kroppstypen och förstärker ett glåmigt uttryck. Det är inte styrka, säger Anna Mannheimer.

Skäringer fortsätter med att hon tycker att hela modebranschen som helhet är bakåtsträvande och har fastnat i status quo.

– Jag tror att de är så skadade av sin bransch att de inte ser själva vad de gör med bilderna och vad bilderna säger till oss.

Läs också: Mia Skäringer hyllas för inlägg om psykisk ohälsa

Nu har Anna Mannheimer och Mia Skäringer skrivit ett öppet brev till Acne som de även publicerat på sina sociala plattformar.

– Anorektisk med bylsiga kläder. Är det 2018 och den kvinnliga framtiden, avslutar de brevet.

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Annons