FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Mer än bara doft – lavendel gör dig lugn på riktigt

28 dec, 2018 
AvAnna-Lena Pettersson
Lavendel har mer att komma med än väldoft i garderoben. En ny studie visar att lavendel kan göra dig lugn – på riktigt.
Annons

Du som trodde att lavendel bara var en doft bland andra får tänka om och kanske överväga att hänga upp en påse lavendel i sovrummet. Doften gör dig nämligen lugn, det visar en ny japansk studie som presenterades i Frontiers in Behavioral Neuroscience.

Forskarna undersökte oro hos möss genom att studera deras beteende. Möss med mindre oro spenderade mer tid tillsammans med andra möss i de ljusare delarna av undersökningsrummet medan de mer oroliga mössen helst var ensamma i mörkret.

En tredjedel av mössen fick sedan lukta på linalool, det ämne vi känner som lavendeldoft, en tredjedel fick valium och en tredjedel fick inget alls. Mössen som fick linalool blev lika mycket lugnare som de som fick valium. Däremot utan bieffekterna man kan få av valium och andra lugnande medel som att man kan bli trött och lite snurrig.

Forskarna fick också lite bonusinformation av studien. Den visar nämligen att lavendel kan ha smärtstillande effekt. Man vet också sedan tidigare att ämnen i lavendel kan fungera antibakteriellt utan att man riskerar att bakterierna blir resistenta. Dessutom är de effektiva mot svampangrepp. Alla är egenskaper som är bra vid återhämtning efter operationer.

Annons

Den nya studien ger hopp för de som av olika anledningar har svårt att svälja lugnande läkemedel eftersom ämnet linalool intas via våra luktsensorer i näsan.

Det här är inte den första studien på lavendel och dess lugnande effekter, utan är snarare en i raden som pekar på samma resultat. Tidigare har man kunnat påvisa lugnande effekter på patienter före hjärtoperationer och andra ingrepp samt hos patienter med tandläkarskräck. Nu ser forskare att man skulle kunna använda lavendel för att hjälpa patienter som söker hjälp för ångest och oro inom psykvården, ett av västvärldens riktigt stora hälsoproblem.

Läs mer:

Unket i garderoben? En skål ris kan vara räddningen

Hitta lugnet med MåBra:s avslappningsövningar

Annons