SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Män gissar mer än kvinnor – här är anledningen

05 maj, 2017 
Därför "killgissar" killar.
Har du råkar ut för att någon "killgissar" i ett samtal? Det finns kanske en fysiologisk förklaring, enligt forskare.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Har du hört uttrycket ”killgissa”? Det har blivit ett begrepp för när män tvärsäkert slänger ur sig saker fast de inte alls vet att det är sant.

Det kan låta som ett påhitt från den växande feministrörelsen i samhället – men nu kan forskare faktiskt bevisa att det finns belägg för uttrycket.

Det var ett gäng forskare vid Tekniska institutet i Kalifornien som ville testa en teori de hade: Att testosteron kan få män att förlita sig mer på sin intuition och magkänsla än på eftertanke.

Läs också: Därför behöver kvinnor mer sömn än män

243 deltagare delades in i två grupper, där en fick ett tillskott av testosteron och den andra placebo. De fick sedan ett mattetest att lösa, samt en uppgift som krävde med eftertanke för att få rätt.

Ett exempel ur det andra testet var frågan: Ett slagträ och en boll kostar 1:10 dollar tillsammans. Slagträet kostar 1 dollar mer än bollen. Hur mycket kostar bollen?

Annons

Den första tanken som dyker upp är kanske att bollen kostar 10 cent – men då har du tänkt för snabbt. Rätt svar är att bollen kostar fem cent och slagträet alltså 1 dollar och fem cent.

Läs också: Det attraheras män av hos kvinnor, enligt forskning

I det här testet gjorde deltagarna som fått extra testosteron betydligt sämre ifrån sig. De svarade i genomsnitt rätt på 20 procent färre av frågorna, och de svarade fel snabbare och rätt långsammare än de män som fått placebo. Skillnaden vari inte lika påtaglig i mattetestet.

”Vi såg att testosteron-gruppen var mycket mer ivriga att ge snabba svar på kuggfrågor, där ens första gissning oftast är fel. Vi tror att testosteronet antingen hämmar processen att fundera igenom din insats, eller så ökar det känslan av att ‘jag har definitivt rätt'”, säger professor Colin Camerer, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Studien kommer senare att presenteras i tidskriften Psychological Science.

Källa: Aftonbladet

Foto: Shutterstock

Studie: Män misstolkar kvinnors intresse

Läs också: Studie: Män misstolkar kvinnors intresse

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons