HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Mamman var nära att dö – nu har 18-åringen uppfunnit bh som kan rädda liv

10 maj, 2017 
EVA – bh mot bröstcancer.
Julian Rois Cantu var nära att förlora sin mamma till bröstcancern när han var 13 år. I dag är han 18 och har uppfunnit en bh som kan rädda miljontals liv.
Annons

När Julian Rois Cantu var 13 år fick hans mamma diagnosen bröstcancer – för andra gången. Hennes tumör växte från ett riskorns storlek till en golfbolls på ett halvår.

– Diagnosen kom försent och hon förlorade båda sina bröst och nästan sitt liv, berättar den idag 18-årige Julian i hans eget företags video.

Läs också: 7 sätt att minska risken för bröstcancer

Händelsen inspirerade honom till att vilja lösa problemet. När han var 17 år startade han företaget Higia Technologies – och nu har han vunnit högsta pris i tävlingen Global Student Entrepreneur Awards för en uppfinning som kan rädda liv. Han har uppfunnit en bh som kan känna av förändringar i brösten.

Han kallar den ”Eva”.

Läs också: Bröstcancer: Nya rön om vad som hjälper bäst

Bh:n EVA. Foto: Higia Technologies

Den är designad för kvinnor som på grund a sina gener ligger i riskzonen att utveckla bröstcancer. Tillsammans med tre vänner byggde han prototypen, som har sensorer som kartlägger ytan av brösten, samt mäter konsistens, färg och temperatur. Bh:n ihop med en app hjälper användaren att hålla koll på eventuella förändringar, och bh:n behöver bara användas en timme i veckan.

Annons

Läs också: Bröstcancer – den här bilden kan hjälpa dig se det

– När det är en tumör i bröstet finns det mer blod, mer värme, så det är förändringar i både temperatur och textur. Om appen ser ett fortsatt förändrat mönster kommer den att rekommendera att du går till doktorn, förklarar Julian för den mexikanska tidningen El Universal.

Julians bh är ännu bara en prototyp, och beräknas inte kunna komma ut på marknaden på omkring två år.

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor och står för omkring 30 procent av all kvinnlig cancer. År 2014 registrerades 9 730 tumörer hos 8 023 kvinnor i Sverige. I världen ligger siffran på omkring 1,7 miljoner bröstcancerdiagnoser om året, och omkring 8,2 miljoner dör av det.

Källa: Huffington Post, Cancerfonden, Higia Technologies

Foto: Instagram

 

6 faktorer som påverkar din risk att få bröstcancer

Läs också: 6 faktorer som påverkar din risk att få bröstcancer

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons