Magsjuka sprids: "Ett av de största utbrotten vi haft"

Tarmbakterien ehec kan ge blodiga diaréer och i värsta fall njursvikt. På sommaren är det största risk att smittas.

Läs också: Bästa maten att äta efter masjuka

– Bakterien finns i huvudsak hos djur, bland annat kor, som sedan sprids till människor via livsmedel som köttfärs eller grönsaker som smittats av koavföring, säger Anders Tegnell, avdelningschef och statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till TT.

I år har antalet rapporterade ehec-fall ökat sedan i juli, och Folkhälsomyndigheten kallar det nu för ett nationellt utbrott.

– Vi har konstaterat ett 50-tal fall, men det kommer att bli fler. Det här är ett större samlat utbrott än vi haft på väldigt länge, säger Anders Tegnell, avdelningschef och statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till TT.

Läs också: Professorn i barnmedicin: Låt INTE dina barn rulla köttbullar

– Det här ser ut att vara ett av de största utbrotten av ehec som vi haft i Sverige, säger Cecilia Jernberg, mikrobiolog på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Bland det 50-tal som smittats finns både vuxna och barn, och man misstänker dessutom ytterligare 50 smittofall.

– Det är svårt att veta varför utbrottet är så stort nu. Folk är ju ute på sommaren och vattenbristen kan påverka. Men när utbrottet väl är igång är det mycket annat som gör att det kan fortsätta, så värmen spelar inte så stor roll, säger Anders Tegnell.

En sammanställning visar att de flesta fallen har rapporterats i Uppsala län och Västra Götaland, och Folkhälsomyndigheten tror nu att det handlar om en livsmedelsburen smitta. Lokalt kan det även vara så att smittan gått från person till person – via badvatten.

Läs också: Ehec – nya fall efter smittad köttfärs

Nu jobbar berörda smittskyddsenheter och kommuner, Livsmedelsverket samt Statens veterinärmedicinska anstalt för att lokalisera smittan och stoppa spridningen.

– Vi intervjuar de insjuknade, letar bland deras livsmedel och testar dessa, och går till tillverkarna för att försöka spåra ett möjligt ursprung via de vägar vi normalt vet att ehec sprider sig, säger Anders Tegnell.

Har du blodiga diaréer bör du alltid uppsöka läkare.

Källa: Dagens Medicin, 1177, Folkhälsomyndigheten Foto: IBL