SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

MåBra i september – hälsonyheterna att hålla koll på!

01 sep, 2023 
MåBra Redaktionen
Tre kvinnor springer
Tjejmilen, vandring och en ny komediserie i SVT. Gör dig redo för både roligheter och höstmys. Här är septembers hälsonyheter, datum och aktualiteter, du inte får missa!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Sommaren har precis lagt sig, och runt hörnet väntar hösten med nya äventyr. I september lockas vi av löpning, promenader, gripande texter som lever vidare och smarta ekologiska husmorsknep att fördriva ruggiga dagar med.

Här har MåBra-redaktionen samlat några aktualiteter och extra viktiga datum för hälsosamma dagar i september!

Se 6 tips för en mer harmonisk höstBrand logo
Se 6 tips för en mer harmonisk höst

1. Ta ut glädjen i förskott

”Ta alltid ut glädjen i förskott, det värsta som kan hända är att du varit glad i onödan”, brukar det heta. Och visst har talesättet en god poäng.

Författaren och föreläsaren Brené Brown menar att det har gått så långt att mänskligheten lider av en form av glädjefobi. Vi är helt enkelt för försiktiga med att släppa fram lyckokänslorna. Något som exempelvis visar sig på våra arbetsplatser, där vi enligt Brown blir allt sämre på att fira våra framgångar. Anledningen? Oftast är vi rädda för att ”jinxa” styrfart och att en bekräftad seger eller delseger skulle riskera att vi tappar styrkraft och möjligheterna till ytterligare framgångar. Av samma anledning håller vi tillbaka positiv feedback, menar hon.

Annons

Brown har också skrivit böcker och gjort föreläsningar på temat sårbarhet – och hittat en koppling mellan att visa sig sårbar och känna lycka. Hennes slutsats är att vi vinner på att njuta av livet i stunden. Och att vi i slutändan känner oss mer tillfreds om vi provat och misslyckats, än om vi inte testat alls.

Källa: Böckerna Mod att leda samt Mod att vara sårbar av Brené Brown (Libris)

2. Överlevarna – SVT:s nya serie med Claes Malmberg

Pressbild Överlevarna i SVT
Claes Malmberg leder SVT:s nya satsning Överlevarna under hösten som förhoppningsvis bjuder på många skratt.
Foto: SVT.

I september kommer SVT:s senaste satsning Överlevarna. Under ledning av Claes Malmberg ska sex svenska komiker bygga upp en ny civilisation efter att ha överlevt en apokalyps. Skratt och kaos utlovas.

3. Upplev Christian Gidlunds texter som musikteater

I kroppen min blir musikteater i höst
Christian Gidlunds texter lever vidare i musikteatern som ger sig ut på Sverigeturné under hösten.

Hyllade musikern Christian Gidlund gick bort 2013. Efter sig lämnar han både låt- och textskatter där den gripande texten I kroppen min nu blir musikteater. 12 september inleds riksturnén med start i Borlänge.

4. Rent samvete med Ekotipsets bästa husmorsknep

Ellinor Siréns bok ekotipsets bästa

Ellinor Sirén samlar smarta tips för en enklare, roligare och mer miljövänlig vardag. Gör egen deodorant, torrschampo eller tandblekning – och få recepten till de viktigaste produkterna för det hållbara städskåpet. I butik 28/9.

Månadens profiler: Dietisterna Johanna Andersson och Caroline Wilbois

Dietisterna Johanna Andersson och Caroline Wilbois
I kylen finns alltid någon form av bubbel på kylning, berättar dietisterna Johanna Andersson och Caroline Wilbois, som också är månadens MåBra-profiler!

När dietisterna Caroline Wilbois och Johanna Andersson inte lagar mat så pratar de om mat. Eller skriver om den. Den gemensamma kärleken till nyttig kost har resulterat i både kokböcker, medverkan i tv-program och ett hyllat instagramkonto.

Annons

Under hösten gör också dunder-duon entré som bloggare på mabra.com!

Nästan 100 000 följare har hittat till @dietistensval, deras färgsprakande och inspirerande matkonto på instagram. Där finns både recept, tips och inspiration till en nyttigare vardag.

Vad har ni för favoriter i era egna kylskåp?

– Surkål, mjölk, havredryck och chiliolja, Men också hummus, kål och såklart någon form av bubbel på kylning!

Det är en tydlig omtanke som ramar in deras recept och matfilosofi, där både hälsan och klimatet är i fokus.

Vad gör ni själva för att må bra?

– Vi stannar upp och känner in vad kroppen vill, den är ofta tydlig – vi måste bara lyssna. Sovmorgon, tid för träning, tid utan krav, mer mat eller en natt under bar himmel då och då. Checka ut brukar vi säga.

Just nu: Gå eller spring – full fart in i hösten!

 • Tjejmilen, 2 september
  2/9 går startskottet för årets upplaga av Tjejmilen. Nytt för i år är en trailbana på 10 km, som också går att kombinera med vanliga sträckan. Oavsett väntar en av årets peppigaste löpfester.

 • Vandringens dag, 9 september
  9/9 är det vandringens dag! 24 procent av befolkningen vill vandra på sin lediga tid enligt STF. Trenden fick en skjuts under pandemin och håller i sig. Missa inte MåBra-redaktionens stora promenadsko-test!

 • Trappans dag, 23 september
  23/9 är det trappans dag! Hör du till dem som brukar bli andfådd mitt i steget? Lugn, det är inte dålig kondition det är din hjärna som säger åt kroppen att pausa andningen för att fokusera på uppgiften.

 • Hjärthälsans dag, 29 september
  29/9 slår vi extra slag för hjärthälsan. Det är world heart day och en dag där forskningens framsteg uppmärksammas. Skaffa ny kunskap via SCAPIS, en omfattande svensk studie. Läs mer på hjärt-lungfonden.se
Annons