SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Hälsonyheter augusti – aktualiteter och aktiviteter du inte får missa

01 aug, 2023 
MåBra Redaktionen
En kvinna som flyter i en pool
Kräftor, fullmåne och surströmming. Gör dig redo för augustis mysiga överraskningar. Här har vi samlat några datum och aktualiteter.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Välkommen augusti som rymmer både en supermåne och kräftor. Här har MåBra redaktionen samlat några aktualiteter och extra viktiga datum för hälsosamma dagar i augusti.

Steg för steg: Så motar du bort negativa tankarBrand logo
Steg för steg: Så motar du bort negativa tankar

Har du hittat ditt flyt?

Varför glider vissa människor igenom livet på räkmackor och andra gnetar på i ständig motvind? Givetvis är slumpen en avgörande faktor, men det kanske finns fler förklaringar. Åtminstone kopplat till den egna uppfattningen: är jag en person med flyt i livet eller inte?

Annons

Det ville den brittiske psykologen Richard Wiseman fördjupa sig i. Och i boken "Tur eller otur", där han intervjuat 400 personer, har han försökt kartlägga tursamma personers gemensamma drag.

En kvinna i en pool

Hans slutsats är att personer med tur oftast är öppna, sociala och har lätt för att odla kontakter. De har också en förmåga att vända otur eller misstag till något positivt och omvandla erfarenheten till lärdom.

För de med mindre tur i livet var det precis tvärtom. De hade färre sociala kontakter och såg missöden som misslyckanden. Men, Wiseman menar att det är enkelt att vända den negativa spiralen: Bara genom att anamma positiva personers tanke- och förhållningssätt kommer automatiskt mer tur och känsla av flyt i livet.

Annons

Redaktionens tips – missa inte detta i augusti 2023

Vad är nytt i butikshyllorna, lanseras några spännande poddar eller finns det någon läsning värd att veta mer om? Här listar redaktionen MåBra-tips som vi tycker förtjänar lite extra uppmärksamhet:

1. Kokbok med billiga recept för hela veckan

Emilia Milosavljevic visar att det går att äta riktigt gott även på en snävare budget. Hon lagar färgstark mat till en överkomlig kostnad för hela veckan, varje veckodag utifrån ett tema. Frossa i matlådemat, snabba middagar och helgfest. Allt för en billig peng!

Boken billiga veckan

2. Ny bok – som ger rörelseglädje

Artros, hälsporre, tennisarmbåge – varför gör det ont och hur ska jag hantera det? Det reder läkaren Soheila Zhaeentan ut i denna nya bok, som ger läsaren en kurs i både vardagsortopedi och rörelseglädje.

Annons
Boken Kroppssmart

3. Missa inte Midnattsloppet 2023!

19 augusti är det dags för årets upplaga av Midnattsloppet. Gör som 30 000 deltagare och njut av folk- och löparfesten längs den trevliga banan på Södermalm. Välj mellan 10 och 5 km. Läs mer på midnattsloppet.com

En kvinna som springer Midnattsloppet

MåBra-kalender i augusti

Här hittar du några särskilt viktiga datum för extra härliga och hälsosamma dagar i augusti. Fyll på med energi, träningslust och ny kunskap.

Annons

8/8 är det kräftpremiär

Fem miljoner kilo kräftor slurpar vi i oss under denna månad. Ingen annan nation i världen slår den siffran. Källa: SLU

13/8 är det vänsterhäntas dag

10 procent av befolkningen är vänsterhänta, en grupp som sägs ha lättare för matematik och är mer öppna. Kanske är det därför vi hittar många presidenter, politiker och kändisar i detta gäng?

17/8 håller hälften av landets befolkning för näsan

Andra halvan öppnar en burk surströmming! Den stinkande delikatessen är en riktig hälsobomb: 100 g ger dig dagsbehovet av vitamin D, B12, zink och selen. Proteinhalten är hög, fetthalten är låg och det saknas kolhydrater.

31/8 kolla supermånen!

Fenomenet uppstår när vi har fullmåne och den ligger som närmast oss i sin bana runt jorden. Detta gör att månen ser ut att vara betydligt större än normalt.

Annons