SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

MåBra granskar: Sanningen om aniinflammatorisk kost

04 dec, 2017 
Hur bra är antiinflammatorisk kost för vanliga, friska människor?
Antiinflammatorisk kost är en ny hälsotrend. Tanken är att vi ska äta på ett visst sätt för att slippa bli sjuka av en så kallad låggradig inflammation. Men ska inflammation förebyggas till varje pris? MåBra synar trenden.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En osynlig och ständigt pågående inflammation i kroppen låter förstås inget vidare. Man kan lätt få intrycket att det är vår nya, stora hälsofara och att det bästa vi kan göra är att äta gurkmeja och annan mat som anses dämpa inflammationen. Boomen kom med IFD-dieten som lanserades i boken The Inflammation-Free Diet Plan för några år sedan. Men behöver vanliga, friska människor oroa sig och gå på diet?

Läs också: 5 antiinflammatoriska drycker att starta dagen med

– Nej, det finns väldigt lite forskning som visar att enskilda livsmedel antingen skulle driva på eller dämpa inflammation, säger dietisten och forskaren Linnea Bärebring vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet, som tillsammans med kollegan Helen Lindqvist har gått igenom den samlade forskningen i ämnet.

Vi behöver inflammation

Först och främst är inflammation kroppens sätt att försvara sig mot sjukdomar och läka skador.

– Inflammation är en naturlig och viktig del av immunförsvaret och vi behöver ett visst mått av inflammation. Samtidigt är det inte bra att ha en puttrande inflammation i kroppen hela tiden eftersom man tror att det ökar risken för hjärtsjukdom, diabetes typ 2 och fetma, säger Linnea Bärebring.

Annons

Den mat som ofta pekas ut som extra pådrivande när det gäller låggradig inflammation är bland annat vitt mjöl, socker, rött kött och mejeriprodukter, alltså mat som ofta klassas som onyttig. Vill man slippa låggradig inflammation uppmanas man bland annat att äta gurkmeja, gröna bladgrönsaker och te. Men enligt Linnea Bärebring finns det alltså väldigt lite forskning som pekar ut enskilda livsmedel som mer eller mindre bra mot inflammation.

Läs också: Maten som motverkar inflammation

– Självklart har kosten en betydelse för vår hälsa generellt, men då handlar det om en hälsosam kost ur ett helhetsperspektiv och inte om några få enskilda livsmedel.

Samtidigt är det inte lätt att veta vad som är hönan eller ägget, övervikt i sig brukar leda till en låggradig inflammation, precis som vissa sjukdomar.

Inflammation svårt att spåra

Ett annat problem är att vanliga, akuta inflammationer går att se i blodet. Låggradiga sådana är inte lika enkla att spåra.

Annons

– Vi vet inte helt säkert vilka markörer vi ska leta efter, därför är det svårt att mäta om någon har en låggradig inflammation, förklarar Linnea Bärebring.

Man har sett att en sund, nordisk kost bestående av mycket grönsaker, frukt, fullkorn och vegetabiliska oljor är bra för hälsan och vikten – och den tycks minska inflammationsmarkörerna i blodet. Linnea Bärebrings råd till den som vill värna om sin hälsa är att följa de nordiska näringsrekommendetionerna, som uppdateras fortlöpande.

Läs också: Läkarens lista: 8 råvaror som motverkar inflammation i kroppen

– Man ska inte låta sig skrämmas av något enstaka larm. Är det så att man kommer fram till att en låggradig inflammation kan undvikas med rätt kost kommer det att synas i de nordiska näringsrekommendationerna.

Därför är inflammation bra för dig:

Inflammation är en del av immunförsvaret som bekämpar infektioner och skador genom att förstöra bakterier och virus samt att få kroppen att göra sig av med skadad vävnad.

Annons

Låggradig inflammation pekas ut som boven bakom flera sjukdomar, till exempel fetma, diabetes typ 2, hjärtkärlsjukdom, stroke och demens. Hos friska, normalviktiga är en låggradig inflammation svår att upptäcka. Man vet inte heller om det är skadligt för friska människor.

En viss inflammation kan vara bra för oss i samband med styrketräning. Enligt en ny studie hämmas muskeltillväxten om man dämpar inflammation med receptfria värktabletter. Inflammationen är en naturlig del av att man tagit ut sig vid hård träning.

Forskare menar att kosten bara är en av många orsaker till låggradig inflammation i kroppen, och den inflammationen är troligen bara en av alla de faktorer som leder fram till en sjukdom.

Läs också: Håll dig frisk i höst – 5 livsmedel som stärker immunförsvaret

I dag finns det inga bevis för att gluten, mjölk, socker och rött kött orsakar inflammation hos friska människor.

Lider man av fetma, diabetes typ 2 och autoimmuna sjukdomar kan man må bättre av en sund, näringsrik kost. Däremot behöver man inte gå på någon särskild antiinflammatorisk diet.

En sund kost som är bra för hälsan består bland annat av mer grönsaker, frukt, fullkornsprodukter och vegetabilisk olja, tänk Medelhavs- dieten eller den nordiska dieten.

Foto: IBL

Annons