FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

MåBra granskar: Så farlig är fluortandkräm – egentligen

07 nov, 2019 
Sanningen om flour i tandkräm.
Har du också hört att fluor är livsfarligt och påverkar hjärnan och kroppen negativt? Visst, fluor är giftigt. Men det betyder inte att fluortandkräm är farligt. Så här det hänger ihop!
Annons

Fluorskeptiker menar att tandkräm orsakar dyslexi, ADHD, skelettcancer, lågt IQ och infertilitet.  Påståendena har lett till att allt fler börjat med fluorfri tandkrämer och tandläkare fruktar en kariesboom. Men hur orolig ska man vara egentligen?

Sanningen är att vanlig tandkräm inte innehåller fluor, som är en giftig gas, utan olika fluoridföreningar, till exempel natriumfluorid, eller fluorid som vi oftast kallar det. Det är alltså skillnad mellan fluor, fluorid och fluortandkräm. Fluorid kan förvisso också vara giftigt, men då krävs det att man sväljer mycket höga doser tandkräm – motsvarande minst två, tre tuber för ett barn som väger tio kilo.

Fluorfritt skyddar inte mot karies

Det räcker alltså inte med att ha tandkräm i munnen eftersom fluorid inte tas upp via munnens slemhinna. För att bli förgiftad måste man få ner det i magen. Barn kan ha svårt att spotta ut tandkrämen själv och för att ha goda säkerhetsmarginaler innehåller de tandkrämer som rekommenderas för barn under sex år lägre fluorhalter än vuxentandkräm.

Annons

Att välja en fluorfri tandkräm när man borstar tänderna är okej – förutsatt att man ”bara” vill göra tänderna rena. Det man bör tänka på är att de inte skyddar mot syraangrepp eller karies. För att få skydd mot karies behöver en vuxen person använda motsvarande två centimeter fluortandkräm,  två gånger om dagen och borsta minst i två minuter.

Fluor finns i te och örter

Enligt majoriteten av de stora studier som gjorts är tandkräm med fluorid både säkert och effektivt mot karies. I vissa länder tillsätter man dessutom extra fluorid i dricksvattnet just för att det har en bevisad effekt mot karies. I Sverige är det inte tillåtet, däremot innehåller dricksvatten fluorid naturligt. Det gör även teblad, torkade örter, fisk och kött.

När det gäller ryktena om att fluortandkräm skulle orsaka skelettcancer och ADHD är bevisningen ifrågasatt av experterna. I studien om skelettcancer tittade man på fluorid i dricksvatten, inte i tandkräm. När man sedan följde upp den med ytterligare en studie, kunde man inte se någon ökning av skelettcancer av fluorid. När det gäller kopplingen ADHD och fluorid gjordes studien på möss som fick 100 till 200 gånger så hög dos av fluorid som barn får i sig när de borstar tänderna.

Källor: Tandläkartidningen, Praktikertjänst   Foto: TT

Läs mer: 

Quiz: Kolla vad du kan om dina tänder!

Friska tänder minskar risken för hjärtsjukdom 

Bli av med dålig andedräkt

Annons