Lyssnarnas Sommarvärd Bengt Einar: ”Jag skulle lobotomeras som 6-åring”

Lyssnarnas sommarvärd har varit ett uppskattat inslag sedan 2007. I år går alltså stafettpinnen till den 67-årige Vännäsbon. Men det var nära att vi inte ha fått lyssna till honom i radion.

– Jag blev idiotförklarad som 6-åring och skulle suttit på dårhus nu, lobotomerad och galen, om jag nu ens hade levat, berättar han.

Idiotförklarades av läkarna

Orsaken var att han cyklade omkull och slog i huvudet så illa att han klassades av läkarna som ”idiot”. Det här var 1961.

Viktiga sommarprat genom tiderna
1:16

Efter reklamen: Viktiga sommarprat genom tiderna

(1:16)

Slå på ljud

Läkarna ville lämna idioten på sjukhus och sade att det var bättre att glömma honom så fort som möjligt. Men så var det en läkare som tänkte lite mer modernt och såg en möjlig utväg. ”Kanske det skulle kunna gå att göra något åt det”, sade han till Bengt Einars mor, som fick ta med sin son hem.

– Det var bra gjort, för det blev ändå rätt så mycket folk av mig, säger Bengt Einar själv.

Han blev både välutbildad och framgångsrik företagare och även välkänd sportkommentator.

Men han har under åren fått kämpa hårt för att bevisa att han dög. Som barn lärde han sig att tiga igenom svåra saker – och svårigheter har det funnits mycket av hans liv. Nu är det dags att öppna dörrar som inte öppnats förut.

– Att bli vald av folket känns bra. Kanske Sommarpratet kan få någon annan stackars ”idiot” att börja tro på sig själv, säger Bengt Einar Johansson.

Det kommer Bengt Einars sommarprat handla om

– När jag var 25 år ramlade jag ner i en 40 år djup brunn, berättar Bengt Einar vidare.

Ja, 40 år djup, inte 40 meter. Och det är den berättelsen vi ska få höra mer om i hans sommarprat. Mer än så vill han inte avslöja. Vägen ut brunnen beskriver han som ganska sorglig, men en drivkraft till den framgång han nått, de dåliga oddsen till trots.

– Årets Lyssnarnas Sommarvärd bär på en stark och viktig historia väl värd att berättas. Bengt Einar Johansson vittnar om en tid som känns avlägsen, men som sorgligt nog inte var för så länge sedan, säger Bibi Rödöö, programchef för Sommar i P1.

Då sänds lyssnarnas sommarvärd 2022

Den 13 juli sänds Bengt Einar Johanssons sommarprat i Sommar i P1.

Vad är egentligen lobotomering?

Lobotomering innebar att man genom kirurgi på hjärnan försökte bota psykiska sjukdomar. Metoden, som fick stor spridning från slutet av 1930-talet, gick ut på att skära av nervbanor från pannloben till djupare liggande regioner i hjärnan som är centrum för känslolivet.

Tanken var att ingreppet skulle dämpa ångest och oro, men många patienter blev helt apatiska. Efter många års lobotomerande, växte dock kritiken, och obduktioner visade att många patienter avlidit av omfattande hjärnskador. Idag är lobotomering mycket sällsynt, men förkommer på några ställen i världen fortfarande. Cirka 4 500 människor lobotomerades under 40- och 50-talet i Sverige, varav många var barn.

Källa: SR, Wikipedia

Foto: Mattias Ahlm, Sveriges Radio

Utvald läsning