FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Luktar dina fisar extra illa? Här är knepet som gör dem bättre

12 jan, 2017 
Joel Linde
Det betyder dina rapar.
Forskare har tagit reda på vilken mat som gör dina fisar värre och vilken som gör dem bättre.
Annons

Känner du någon som kan tömma ett helt kvarter med en potent, dödsluktande fis? Det är aldrig roligt att hamna i skottgluggen för någon som besitter detta magstarka monster, men forskare har nu hittat både anledningen till, och lösningen på problemet.

Det har länge talats om att ägg, kött och protein i allmänhet skulle vara boven i fisdramat, men forskare har nu kunnat specificera exakt vilken beståndsdel det är som skapar de outhärdliga gasbomberna, skriver brittiska Metro.

Läs också: ”Hjälp! Jag kan inte hålla gasena…”

Det är en aminosyra, alltså en byggsten till protein, som heter cystein, som finns i just dessa proteinrika produkter. När cystein bryts ner bildas sju gånger så mycket svavelväte i magen, vilket följer med ut och gör fisarna outhärdliga.

Men, säger forskarna, det finns sätt att motverka detta.

Läs också: Bästa och sämsta maten för din mage

Naturligtvis skulle lukten minska om intaget av den svavelbildande maten minskade, men om det inte är ett alternativ går det att neutralisera lukten genom att äta stärkelse, säger forskaren Chu Yao vid universitetet i Melbourne.

Specifikt vill du tvinga i dina fiskompisar stärkelse från bananer, potatis, jordärtskockor, sparris, baljväxter, olika spannmål och fruktaner från bland annat agave.

Eftersom dessa komponenter bryts ner snabbare än proteinet bildas inte svavelväte på samma sätt vilket kraftigt reducerar den hemska odören.

4 saker dina rapar vill säga dig

Det betyder dina rapar.

Läs också: 4 saker dina rapar vill säga dig

Annons