Lottie Knutsson om corona: Kollektivtrafiken farligare än flyget

Hälsoverktyg

Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Recept
Veckans meny
Nyhetsbrev

Redan under sportlovet växte oron för hur resande lovfirare skulle kunna påverka smittspridningen av det nya coronaviruset. Och nu när nästa stora högtid och ledighet – påsklovet – närmar sig vill många veta vad som gäller.

Lottie Knutson, reseexpert och krishanterare, besökte under torsdagsmorgonen Nyhetsmorgon i TV4 och ger sin syn på saken.

– Frågan är inte bara om resan blir av, utan man måste säkerställa att man kommer hem också. Det är inte så kul att bli fast någonstans just nu, eller hamna i en väldigt långvarig karantän, säger hon.

Kolla upp din reseförsäkring

Hon råder också alla som ska resa att skaffa en reseförsäkring, som hjälper en att komma hem om man skulle fastna i ett land som Utrikesdepartementet ännu inte utfärdat en avrådan för.

– Åker man däremot till ett land där det ligger en avrådan, då får du svårt att få det finansierat.

Du som tänker resa utomlands just nu bör alltså se över dina försäkringar, och även ställa dig frågan: Kan jag tänka mig att ligga i respirator i det land jag ska åka till?

Lottie Knutson vill också döda vad hon menar är en myt, att flyget skulle vara det farligaste färdmedlet.

– Just nu är det farligaste vi har överfulla tunnelbanor och spårvagnar. För det här är inte en luftburen smitta utan en droppsmitta, och det är oftast väldigt trångt i tunnelbane- och spårvagnar, så jag skulle framförallt undvika rusningstrafik om jag kunde välja. Försöka cykla eller ta egen bil eller något sånt.

Jobba hemma om du kan

Hon menar också att det är skillnad på resor och resor. Vissa är onödiga ”nöjesresor” som vi bör undvika i det här läget, medan andra är nödvändiga, som när man ska ta sig till jobbet. I nedstängda Italien har man till exempel inte stängt av kollektivtrafiken trots smittrisken, för att människor ska kunna ta sig till jobbet och samhällsfunktionerna ska fortsätta att fungera.

– Men alla som kan uppmanas att jobba hemma! I Norge har man till exempel redan genomfört det.

Se hela klippet med Lottie här:

Källa: Nyhetsmorgon   Foto: TT

Läs mer:

Agnes Wold: Nej, du kan INTE boosta immunförsvaret mot coronavirus

Smittbärarpenning och corona – det gäller om du hamnar i karantän

Corona: Misstänker du att du är smittad? Det här ska du göra!

Senaste nytt om Coronaviruset:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Varför är viruset farligare för män än kvinnor, dad är status på smittspridningen, och vad är det för skillnad mellan en influensa och på covid-19? Här har vi samlat alla artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Dela på:

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra: