SömnStressMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebristHuvudvärk

Löpning 100 dagar i rad – det här är en "runstreak"

02 aug, 2017 
AvCecilia Edström
Fler och fler utmanar sig själv med en runstreak – och många blir fast.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Problem att ta dig ut på en träningsrunda när det är minusgrader eller står spö i backen? Det är inte ovanligt, men här kommer en träningsutmaning som kan hjälpa dig på traven. Fenomenet runstreak har funnits i USA en tid och här i Sverige blir den allt mer populär. Många använder den för att sänka tröskeln till att röra på sig. Upplägget är simpelt. Minst 1.6 kilometers löpning varje dag under en tidsperiod. Antal dagar väljer du själv, men det vanligaste är 100.

Ultralöpningscoachen Ellen Westfelt är en av de som fastnat för runstreak. När löpningen gav henne prestationsångest körde hon igång.

På hemsidan paceonearth.se skriver hon: ”Jag var van vid att träningen var något lustfyllt och roligt, något jag gjorde för att må bra — både innan, under tiden och efteråt. Alltså kom jag på den briljanta idén med att begränsa mig själv till att bara få springa 20 minuter om dagen. Om jag lyckades jogga 20 minuter per dag, så skulle det betyda att jag varit duktig och uppfyllt min träningsdos.”

Annons

Strategin fungerade mer än väl och snart är hon uppe i 1 400 dagar i rad och det bästa av allt: Prestationsångesten försvann och glädjen kom tillbaka.

Läs också: 15 peppande träningsappar att ladda ner

Ellen Westfelts kriterier för att passet ska räknas:

– Ombytt till löparkläder.

– Minst 20 minuters jogg per kalenderdygn (hur långsamt som helst men sträckan måste vara minst 1,6 kilometer).

– Både utomhus och på löpband räknas.

Men kom ihåg att lyssna på kroppen. Vid sjukdom är det vila som gäller. Hälsan går alltid före streaken! Det måste vara ledord.

Inget att vänta på! Det bara att sätta igång. Men observera, bli inte förvånad om du fastnar i din streak. Titta bara på engelsmannen Ron Hill som sprang varje dag mellan 21 december 1964 och 29 januari i år. Han har alltså sprungit varje dag i drygt 52 år! Imponerande!

Artikeln publicerades först på MåBra.

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

 

Annons