Livsmedelsverket: Har varit rötmånad i flera månader

Håll varm mat varm och kall mat kall!

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

I slutet av juli börjar traditionellt den tid vi kallar för ”rötmånad” – då vi ska vara beredda på att mat och livsmedel blir dåliga snabbare än normalt på grund av värmen och fukten. Men årets sommar har (som bekant) varit betydligt varmare än vanliga år.

Och det är just temperatur och luftfuktighet som avgör om det är rötmånad eller ej, och nu har det enligt Livsmedelsverket varit rötmånad – i flera månader. Därför är det extra viktigt att vara noggrann med mathanteringen.

Läs också: Så snabbt blir picknickmaten dålig i värmen

– Se till att hålla varm mat varm och kall mat kall. Och våga lita på dina sinnen. Titta, lukta och smaka på maten så att du inte slänger mat i onödan, säger Jonas Toljander, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Mögel och bakterier trivs extra bra i den här värmen och fukten, och för att inte bli sjuk (men inte heller slänga helt ofarlig mat) gäller det att hålla koll.

Här är Livsmedelsverkets bästa tips för rötmånadstiden:

 • Håll maten kall från butiken till hemmet. Ta gärna med en kylväska till butiken så att varorna håller sig kalla hela vägen hem.
 • Ha ordentligt kallt i kylskåpet, lagom temperatur är + 4 grader.
 • Tvätta händerna innan du lagar eller äter mat, och efter att du hanterat rått kött eller kyckling.
 • Håll varm mat varm och kall mat kall.

När du kommer hem:

 • Se till att kylvaror genast kommer in i kylskåpet. Hållbarhetstiden kan förkortas betydligt om maten står framme i rumstemperatur.
 • Kontrollera ditt kylskåp. Med en termometer kan du se var i kylskåpet det är kallast. Placera de känsligaste livsmedlen där. Känsliga livsmedel är till exempel köttfärs och färsk fisk.
 • Ta inte fram mer till måltiden än vad du tror ska gå åt. Livsmedel som tas ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhetstid.
 • Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling.
 • Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött eller kyckling.
 • Genomstek alltid kyckling och köttfärs.
 • Livsmedel märkta med bäst före-datum kan ätas även efter detta datum om de förvarats vid rätt temperatur. Titta, lukta och smaka på maten – verkar maten okej går den bra att äta!

På utflykt, på landet eller i båten:

 • Packa matsäcken i kylväska med kylklampar. Tvätta händerna innan du ska laga mat, efter toalettbesök och efter att du varit i kontakt med djur.

Källa: Livsmedelsverket  Foto: IBL

 

Redaktionens tips
Dela på: