Lista: Hälsoföretagen som anmälts för falsk reklam under corona

Lista: Hälsoföretagen som anmälts för falsk reklam under corona
Just nu råder en oro över coronaviruset hos många svenskar - något som flertalet företag sägs utnyttja. Hela 250 anmälningar har kommit in till Konsumentverket mot produkter som ska "lindra corona".
Hälsoverktyg
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

På olika håll, mestadels på sociala medier och hemsidor, matas vi av produkter som sägs kunna bota, förebygga eller lindra coronasmitta.

Men alla har inte rent mjöl i påsen, menar de 250 personer som under året har anmält corona-relaterat material för falsk marknadsföring till Konsumentverket.

Annons

– Det gäller produkter och behandlingar av olika slag inom hälsoområdet, främst kosttillskott så som fiskolja och örtbaserade produkter, alternativmedicin, men också exempelvis meditation, säger Konsumentverkets jurist Hanna Ackeberg till Svenska Dagbladet.

Aftonbladet har varit i kontakt med Linda Halvarsson, även hon jurist på Konsumentverket. Hon menar att det är mycket allvarligt med produkter som påstår sig vara effektiva mot Covid-19.

Annons

– Vi ser väldigt allvarligt på det här. Det som anmälningarna beskriver är hur företag skor sig på människors rädsla för att insjukna i Covid -19 genom att marknadsföra sina produkter som förebyggande både för sjukdomen i sig men också för immunförsvaret i allmänhet, säger hon.

Konsumentverket granskar alla anmälningar

Inom reklamvärlden är det inte ovanligt med överdriven eller påhittad reklam som påstår sig hjälpa hälsan, menar Linda Halvarsson.

Konsumentverket har som regel att granska alla anmälningar som kommer in. Sedan kontaktar de personen eller företaget som blivit anmält och låter de rätta sitt fel. Om de inte gör detta så tas ärendet upp i domstol.

Epidemiologidoktor Emma Frans svarar på om det rent av kan vara farligt för hälsan om människor går på metoderna och produkternas ”läkande” effekter.

– Det beror ju så klart på vad det handlar om. Med kolloidalt silver så vet man att det kan finnas negativa effekter av att få i sig höga halter. När det kommer till akupunktur så vet man också att organ kan punkteras så det är klart att det finns risker. Men andra saker, som omega 3-kapslar, healing och vad det nu är eller vad det än må vara, de kanske inte i sig har negativa biverkningar men de kan ändå vara väldigt skadliga i och med att de kan invagga människor i en falsk trygghet, ett exempel att någon blir friskförklarad utan att ta ett prov, säger hon till Aftonbladet.

Annons

De har anmälts till Konsumentverket

Ett av de företag som kritiserats är en nystartad e-butik som påstår sig sälja andningsskydd med så kallad FFP2-certifiering. På webbplatsen och på sociala medier skriver företaget bland annat att de ger skydd mot  “>95 % av alla luftburna partiklar, inklusive virus”.

Konsumentverket tycker att påståendena ger intrycket att maskerna skyddar konsumenter mot covid-19 och vill se ett underlag som styrker produkternas kvalitet, uppger SVT.

– När det gäller den här typen av produkter som rör liv och hälsa är det extra viktigt att kunna styrka att det finns vetenskapligt grundad fakta som styrker de påståendena. Vi anser inte att det framgår, säger Hanna Ackeberg till kanalen.

Här är några andra företag och produkter som fått anmälningar till Konsumentverket, enligt Aftonbladet.

Omega 3

Ett företag som ägs av en känd person som säljer Omega 3 har fått 127 anmälningar.

Annons

En av anmälarna skriver: ”Sprider gravt felaktiga uppgifter i “coronatider” i samband med försäljning av sin egen omega-3. Utöver detta är prissättning oskälig trots att hon hävdar att hon inte gör någon vinst på produkten. ”

Silvervatten

Ett flertal företag som säljer kolloidalt vatten, så kallat silvervatten har anmäls.

Såhär skriver en anmälare: “XX ( namn på företaget.red anm.) försöker via webbsajten YY (namn på en webbsida, red.anm) att marknadsföra kolloidalt silver som en produkt som kan döda virus. Annonsen har försett med en bild på ett coronavirus och finns bredvid en nyhetsartikel om covid-19.”

Te

Ett företag marknadsför dyra teer som påstår stärka immunförsvaret mot Corona.

Annons

Ur anmälan: ” XX (namn på företaget, red.anm) har på sin hemsida en sektion om CODIV-19 och de har skickat ut ett e-postbrev med liknande marknadsföring. Produkterna som marknadsförs är tre olika teer till ett mycket hög pris (3500-4000 kr/liter). På hemsidan står det att företaget vill ”vara till hjälp för att förbättra immunsvaret att förebygga COVID-19”. I e-postmeddelandet är det lite skarpare formulerat. Där skriver företaget att produkterna kan ”förebygga och behandla” COVID-19-sjukdom.

Väteperoxid

Företaget säljer väteperoxid, till ett pris på 85- 149 kronor och skriver på sin hemsida att man ska spraya produkten i sitt ansikte eller andas in den: ”Väteperoxiden tar effektivt bort bakterier (grampositiva och gramnegativa), virus – Coronavirus, mikroorganismer, bakteriell biofilm, svampar, jäst, mögel och bakterie-sporer.  Mikroorganismer kan inte utveckla resistens mot väteperoxiden.

Ett annat företag gör reklam på nätet hänvisar först till att Världshälsoorganisationen ”utlyst ett internationellt hälsohotläge efter coronavirusets Covid-19 framfart”. och därefter att deras stabiliserade väteperoxid är testats effektiv mot Coronaviruset.

Näsolja

En känd hälsobloggare har fått ett flertal anmälningar mot sig.

Annons

Marknadsföringen består, enligt anmälningar av ett blogginlägg, “6 råd mot virusinfektion”.

”Inlägget ger genomsnittskonsumenten intryck av att företagets produkter förmår stärka immunförsvaret och förebygga sjukdomar, såsom virusinfektioner inklusive infektioner av coronavirus såsom covid -19, skriver anmälaren.

Anmälaren skriver att bloggaren tipsar om att man smörja in sina näsborrar med lugnande ansiktsolja av ett visst märke varje morgon för att skydda slemhinnan i näsan.

Källa: Aftonbladet Foto: TT

LÄS MER:

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra:

Dela på:

Annons
Laddar