Artikeln innehåller reklamlänkar
FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

17 sätt att bli kvitt en svullen och gasig mage

21 sep, 2017 
https://image.mabra.com/image-6446483?imageId=6446483&width=1320&height=689
Thowe Wagner Larsson
Lider du ofta av en svullen, uppblåst och gasig mage? Det är ett vanligt problem men för många räcker det med att göra vissa förändringar i sin livsstil för att må bättre. Här är 17 tips.
Annons

Uppdaterad 27 juni 2019.

Upplever du att din mage är svullen? Det kan bero på flera saker. Kanske är du intolerant eller extra känslig mot någon ingrediens? Du kanske stressar och slänger i dig maten utan att få tid att tugga igenom den. För en del är det bra att få i sig mer fiber men för de som lider av IBS (irriterad tarm-syndrom) kan för mycket fiber ge motsatt effekt. Det gäller att pröva sig fram.

Märker du att du inte blir bättre och att du samtidigt har ont i magen är det klokt att ta hjälp av en dietist som kan ge dig individuella kostråd.

1. Minska på saltet

Det är svårt att trappa ner på saltet – särskilt vi nordbord har en förkärlek för salt mat, mycket tack vare våra mattraditioner. I början kommer maten knappt att smaka något om du inte saltar, men efter bara några dagar vänjer sig dina smaklökar och efter att tag kommer du inte märka någon större skillnad. Salt binder vätska och när du äter för mycket salt påverkar det ditt blodtryck.

Annons

2. Ät frukter med skal

I skalet sitter det mesta av fibrerna som hjälper tarmarna att göra sitt jobb. Se därför till att du även får i dig fruktskalet när du äter frukt. Äpplen, päron, vindruvor, persikor, körsbär, nektariner och plommon är några exempel på härliga frukter du inte behöver skala för att äta!

 

Gasig och uppblåst mage? Testa Benegast Redugas (reklamlänk). Dubbelverkande tuggtablett mot uppblåst mage & gaser. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Benegast Radugas, mot gasig mage.

3. Njut av en banan

Bananer är fyllda med fiber och kalium, två saker som kan hjälpa kroppen att bli av med överbliven vätska och därmed även svullnaden.

4. Minska på sötningsmedlet

Sötningsmedel kan tyckas vara ett bättre alternativ till riktigt socker men många har svårt att bryta ner sötningsmedel och istället blir tarmen irriterad. Visst, du kanske drar ner på det vita sockret som kommer med en massa andra negativa hälsoeffekter – men istället riskerar du diarré och gasbildning. Kanske reagerar du olika på olika sötningsmedel? Här får du kanske testa dig fram.

Annons

5. Ät mer quinoa

Quinoa innehåller kalium och magnesium, två mineraler som är kända för att minska svullnad i tarmen.

6. Aktivera dig mer

Att röra på dig, oavsett om det är femton minuter på lunchen eller en tjugo minuter lång promenad senare under kvällen, kommer att hjälpa din mage att fungera som den ska. Över lag bör du försöka följa riktlinjerna om 150 minuters motion i veckan – det kommer inte bara att göra magen glad utan hela din kropp kommer att tacka dig!

7. Knapra nötter

En handfull osaltade nötter hjälper dig att stå emot sockersuget som kommer runt tretiden på eftermiddagen samtidigt som det inte ger dig känslan av att vara svullen.

8. Drick kaffe

Koffeinet i kaffe sätter igång tarmarna på ett sätt som liknar hur de jobbar efter att du har ätit en stor måltid. Är du förstoppad kan alltså en eller två koppar kaffe hjälpa dig att bli dig själv igen. Men överdosera inte – för mycket kaffe kan göra magen orolig, och kan ge ångest och skakningar samt sömnproblem.

Annons

9. Ät middag tidigare på kvällen

Om du låter magen ha några timmar på sig att smälta maten innan du går och lägger dig kommer du vakna med en plattare mage än om du äter middag strax innan sänggång.

 

IBS-symptom och magont? Testa iSay kapslar (reklamlänk) som kan lindra och förebygga IBS-symtom som uppblåsthet eller obehag och besvär av gaser. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

iSay kapslar mot IBS-besvär.

10. Massera magen

Om du känner dig gasig kan det hjälpa att massera magen genom att röra händerna i cirklar över magen. Sätt händerna strax över höftbenet på höger sida och rör upp mot revbenen, över till vänster sida och ner mot höftbenet. Fortsätt så ett par gånger.

11. Minska på läskintaget

Kolsyra kan göra dig extra uppsvälld, särskilt i kombination med socker eller sötningsmedel. Drick vanligt vatten istället.

Annons

12. Undvik laktosprodukter

Du behöver inte vara intolerant för att få gaser och ont i magen av att äta mejeriprodukter. Du kanske bara är överkänslig. Testa att utesluta laktosprodukter ur din kosthållning för att se om din mage reagerar bättre. Idag finns gott om alternativ till animaliska mjölkprodukter – i allt från vanlig mjölk till glass och ost.

13. Låt bönorna vila

Om du inte är van vid att äta bönor kan den första tiden göra dig rejält gasig. Magen brukar dock vänja sig vid bönorna efter ett tag, så om du börjar med att äta små mängder för att sedan trappa upp minskar du risken att gå runt med gaser.

14. Spotta ut tuggummit

För dina tänders skull är det bra att tugga tuggummi en kort stund efter att du har ätit eller druckit något. Men sitt inte och tugga tuggummi i en evighet bara för det. Du sväljer luft när du tuggar tuggummi vilket gör att din mage riskerar att kännas svullen och göra ont.

Annons

15. Krydda gärna – men inte för starkt

Om du inte är van vid att äta stark mat kan din mage reagera på de nya kryddorna som har tillkommit i din kosthållning. Har du blivit förtjust i stark mat men märker att din mage reagerar på det är det smartast att långsamt introducera de nya kryddorna för din mage och inte ta den starkaste maträtten varje måltid.

16. Avvakta med blomkål och broccoli

Båda är fiberrika men kan också göra din mage gasig. Det är dock olika för alla, så testa dig fram. Märker du att din mage reagerar starkt på dessa grönsaker kan du testa att koka dem istället för att äta dem råa eller stekta. Då är fibrerna lite lättare för magen att ta hand om.

17. Stressa ner

En av de vanligaste orsakerna är att vi är stressade när vi äter. Redan när vi tuggar maten i munnen hjälper vi magen att bryta ner den. Om vi är stressade sväljer vi för stora bitar mat som är tungt för magen att bryta ner vilket gör den irriterad och gasig. Om vi inte tar oss tid att smaka på maten och tugga igenom den ordentligt finns det också risk att vi sväljer luft vilket också irriterar tarmarna.

Foto: TT

Läs mer:

Gasig mage? 5 bovar som inte är mat

Orsaker till gaser i magen och illaluktande fisar

Lista: Bästa och sämsta maten för din mage!

Annons