Lisa slapp svettsjukdomen – efter bara en behandling

Lisa Anckarman.
Lisa Anckarman, 27, har lidit av extrema och handikappande svettningar sedan tonåren. En ny metod gjorde henne helt symtomfri – smärtfritt och snabbt.
Annons
Hälsoverktyg
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Hyperhidros, överdriven svettning, kallas för den tysta sjukdomen. Många drabbade vet inte om att de lider av en sjukdom och får därför ingen behandling, trots att de mår dåligt och är hämmade i sina liv. Precis så var det för Lisa Anckarman.

Annons

Det var när Lisa kom in i puberteten i 13-årsåldern som hon märkte att hon svettades mer än andra. Hon hade pölar av svett under armarna, även om hon inte ansträngde sig.

– Det spelade ingen roll om det var varmt eller kallt ute, jag förstod ingenting. I skolan vågade jag inte räcka upp handen för jag ville inte visa svett- fläckarna. Och jag drog mig för att krama andra. Det var såklart jättejobbigt och tog över hela ens tankevärld, berättar Lisa.

Känslig hy? Vichys antiperspirant passar känslig och nyrakad hud. Läs mer och köp här. (reklamlänk via Awin.com)

Annons

Upptäckte nya metoden Miradry

Att det var en sjukdom som hon hade drabbats av hade hon inte en tanke på. Föräldrarna insåg inte heller allvaret.

– Jag tänkte bara jaha, jag svettas väl mer än andra. Mina föräldrar trodde att det var en pubertetsgrej. Jag kämpade på och försökte leva mitt liv som vanligt och hoppades att det skulle gå över.

Det gjorde det inte och med tiden blev obehaget ett normaltillstånd. Lisa anpassade sin klädsel och sitt kroppsspråk för att dölja svetten. Men en dag kom vändpunkten, av en ren slump.

– Jag var inne på Instagram och i flödet kom det upp en kvinna som gjorde ingrepp på personer som svettades extremt mycket. Jag tänkte genast att det var något för mig, det var ju mitt största problem i livet.

Lisa tog kontakt med kvinnan, sjuksköterskan Claire Lind på Victoriakliniken i Stockholm. Ingreppet var den nya behandlingsmetoden Miradry, som tar död på svettkörtlarna hos personer som lider av hyperhidros. Efter konsultation med läkare på kliniken fick Lisa diagnosen axillär hyperhidros, överdriven armsvett, och rekommenderades behandlingen.

– Det var en oerhörd lättnad att få bekräftat att det var en sjukdom jag hade och att jag äntligen skulle få hjälp.

Annons

Svettas du mycket. Effektiv antiperspirant mot kraftiva svettningar. Läs mer och köp här. (reklamlänk via Awin.com)

Brände bort svettkörtlarna

Den 10 maj i år behandlades Lisa med Miradry. Efter lokalbedövning med sprutinjektioner i armhålorna började behandlingen: Genom att sända mikrovågor genom huden brändes Lisas svettkörtlar bort. Efter 90 minuter var ingreppet klart.

– Det enda som jag tyckte var jobbigt var bedövningen eftersom jag är spruträdd, men annars kändes det ingenting, berättar Lisa.

Hon märkte resultat redan då hon klev ut från behandlingsrummet.

– Jag vågade nästan inte tro att det skulle bli bra, men när jag kände mig under armen var det lika torrt som vilken kroppsdel som helst. Jag fick tårar i ögonen, det var en sådan lättnad!

Annons

I dag, ett halvår efter behandlingen, är Lisa helt symtomfri. Att vara torr i stället för blöt under armarna är nu det som är normalt.

– Det är helt underbart, nästan så att jag inte vågar tro att det är sant. Jag har varit instängd i min sjukdom så länge och nu är jag äntligen fri. Jag är så tacksam att jag äntligen fick hjälp.

Aluminiumfri, ekologisk deodorant från Weleda. Läs mer och köp här. (reklamlänk via Awin.com)

Lisa Anckarman

Ålder: 27.

Bor: I Uppsala.

Gör: Influencer, modell, tidigare deltagare i Top Model på TV 3.

Annons

Familj: Sambon Mike.

På Lisas Instagram, blogg och Youtube: På Lices.se finns mer information!

 

Så behandlas hyperhidros

Hyperhidros drabbar cirka 3 procent av befolkningen. I första hand behandlas sjukdomen med antiperspirant som innehåller aluminiumklorid. Man kan också få läkemedelsbehandling med så kallad antikolinerg medicin eller injektioner med botulinumtoxin (Botox).

Miradry är relativt nytt i Sverige men börjar spridas till allt fler kliniker. I dagsläget är den endast rekommenderad för behandling av armhålor, men till våren 2018 ska den även kunna användas på händer och fötter. Här svarar sjuksköterskan Claire Lind på Victoriakliniken i Stockholm, på några vanliga frågor om metoden.

Hur går behandlingen till?

– Man värmer upp svettkörtlarna till 60 grader Celcius med hjälp av en apparat med mikrovågor. Då skrumpnar svettkörtlarna ihop och försvinner. Man lägger en lätt lokalbedövning före behandlingen, vilket gör att behandlingen är smärtfri.

Annons

Fungerar metoden för alla?

– Ja, man har i studier sett att svettningarna minskar med cirka 80 procent. Vissa får ett bättre resultat än andra. Har man besvär av rikliga svettningar kan det behövas ytterligare en till två behandlingar innan man blir helt nöjd med resultatet. Men de flesta patienter får en kraftig reduktion av svettningar redan efter en behandling.

Vad är skillnaden jämfört med andra behandlingar för hyperhidros?

– Med botox blockerar man signalöverföringen mellan nerverna, men bara tillfälligt. Man kan då i stället få så kallade kompensatoriska svettningar, vilket innebär att man börjar svettas mer någon annanstans i stället. Med Miradry tar man död på svettkörteln. Resultatet är därför bestående.

Vad kostar det?

– Behandlingen kostar hos oss 19 900 kr första gången. Skulle man behöva ytterligare behandlingar av samma område så ligger priset på 9 900 kr.

Annons

Finns det riskgrupper som bör undvika behandling?

– Nej, det finns inga grupper som bör undvika behandlingen, men det finns vissa hälsotillstånd som man bör ta hänsyn till innan man behandlar en patient. Därför görs alltid en konsultation innan behandling sker.

Ekologisk deodorant med vitaminer och solrosprotein. Läs mer och köp här. (reklamlänk via Awin.com)

Första hjälpen när det hettar till!

Svett är kroppens sätt att kyla av sig. Och ingen kommer undan, alla svettas, men olika mycket. Lider man av kraftig och överdriven svettning rekommenderas man i första hand att testa extra effektiva produkter med aluminiumklorid, som hämmar svettningen genom att täppa till gången till svettkörteln.

Till extra effektiva antiperspiranter räknas sådana som innehåller mycket aluminiumklorid och därför har effekt en längre tid. Ofta säljs de på apotek. Ett exempel är Absolut Torr, Stop 24 och Bats som förhindrar svettning länge, ibland i flera dagar.

Annons

Även vanliga antiperspiranter innehåller aluminium som hämmar svettningar. Deodoranter däremot har som uppgift att dölja svettlukt, främst med hjälp av parfym.
I ekologiska deodoranter har man ibland tillsatt antibakteriella ämnen som kokosfett, bergskristall eller andra ämnen som sänker pH-värdet i armhålan så att dålig lukt inte uppstår lika lätt. Senaste trenden är att tillsätta probiotika, alltså goda bakterier, som ska förhindra dålig lukt.

Effektiv antiperspirant mot armsvett, handsvett och fotsvett. Läs mer och köp här. (reklamlänk via Awin.com)

Senaste nytt om aluminium

Det är känt att aluminium i mycket höga doser kan vara skadligt för hälsan. Men det vi får i oss via antiperspiranter är bara en bråkdel jämfört med det aluminium vi får i oss via maten, visar studier. Är man frisk kissar man ut det aluminium som hamnar i kroppen.