Lisa Nilssons sorg efter mamma Birgits bortgång

Lisa Nilssons sorg efter mamma Birgits bortgång – dog i Alzheimers
STOR INTERVJU MED BENJAMIN INGROSSO OM HJÄRTESORG, NY MUSIK OCH GUDDOTTERN
Slå på ljud

Lisa Nilsson är just nu aktuell i TV4-succén Så mycket bättre, där vi i premiäravsnittet såg henne tolka Ana Diaz låt 100 – som fick samtliga artister på plats vid middagsbordet att fälla minst en tår. Men det var inte bara inspelningarna av Så mycket bättre som tog Lisa Nilssons fokus den här sommaren.

Lisa Nilssons mamma gick bort i Alzheimers

I juli gick hennes mamma Birgit bort efter att ha varit sjuk i Alzheimers i tio år. I ett långt och känslosamt inlägg på Instagram berättade hon om den stora sorgen över att mamma Birgit somnat in.

”Mamma. Nu är det över. Frid över dig. Frid över oss. En emotionell forsränning tog över livet och sommaren, en sådan som bara överlevs om man inte tror sig kunna bemästra strömmarna - utan låter dom göra med en som de vill. Jag följer. Sorgen. Chocken. Allt det överrumplande förvånade. Omotiverat kan tyckas..? Som om vi inte förberett oss i åratal. Som om vi inte redan förlorat varandra i omgångar. Som om vi inte redan lärt oss att härda ut utan varandra. Som om vi inte redan förlåtit allt och varit i det unika moment av här och nu som endast demens kan erbjuda andra än mycket små barn. Du var du. Det var det ingen annan som var”, skrev Lisa Nilsson då.

”Hela våren som så hårt präglats av just död och sorg”

I inlägget skrev hon också om hur hon hanterat sorgen, hur hon hanterade döttrarnas sommarlov, hur hon hanterade jobbet.

”Och mitt i, runt och inuti bär jag vidare på döttrarnas sommarlov och all deras längtan, och fortsätter att göra mitt yttersta för att de ska få leva sommarlivets sorglösa stunder - hand i hand med den breda djupa ogreppbara sorg som tillåts ta plats i bilar, på hotellrum, badplatser, parkeringsplatser, mackstopp eller skogspromenader. Gråta på när det gråtas måste, eller packa väskor när så krävs. Som jag gjort nu hela våren som så hårt präglats av just död och sorg. Arbetat vidare och gråtit under vägen. Varit en mamma och chef som inte duckat för en stundom skoningslös verklighet.”

Mamma Birgit begravdes i augusti, dagen efter att Lisa Nilsson fyllde 50. I veckan kom hennes urna i jorden.

”Idag kom mammas urna i jorden. Ytterligare ett steg i sorgeprocessen. Skål för livet och alla små och stora framgångar i flödet av motgångar. Balansräkning pågår och lämnas inte in förrän på yttersta dagen”, skriver Lisa Nilsson i ett nytt inlägg på Instagram.

Foto: TT

LÄS MER:

Lisa Nilsson aktuell i Så mycket bättre: "Jag har blivit påmind om min egen dödlighet"

5 vanliga former av demens – här är symtomen

5 medicinska myter om vad som händer när vi åldras

Utvald läsning