HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Lingonkollektivet vill öka kunskapen om mens

09 maj, 2017 
AvHelena Sjögren
Lingonkollektivet vill bryta tabun och öka kunskapen kring mens och mensrelaterade åkommor. Just nu driver de ett utbildningsprojekt för högstadieelever i Norrköping. "Det finns ett behov hos människor överlag att prata om det”, säger Victoria Manfred från Lingonkollektivet.
Annons

Lingonkollektivet är en ideell förening som driver projekt för ökad jämställdhet och mångfald med särskilt fokus på mensfrågor.

Just nu arbetar föreningen med ett utbildningsprojekt för sjunde- och åttondeklassare kring mens, som ska vara ett komplement till sexualundervisningen.

Läs också: Yogapositionerna som lindrar din mensvärk

Förutom mensen i sig vill projektet även lyfta mensrelaterade problem – däribland endometrios.

– Eftersom det är så många menstruerande som börjar få symtom redan i högstadiet men inte vet vad endometrios är känns det viktigt att ge eleverna den kunskapen. All mensvärk är inte bara vanlig mensvärk och man ska inte bara klara av den, säger Victoria Manfred.

Läs också: Ha sex under mensen – det kan vara bra för dig

Genom kunskap blir det lättare att söka hjälp men också kräva vård, tror hon.

– Annars blir det lätt att det nonchaleras. Kan man fånga upp det i tidig ålder så kan man minska lidandet innan de invärtes skadorna hinner bli så stora. Ingen ska behöva gå runt och må dåligt i onödan om det finns lindring.

Annons

Victoria Manfred håller just nu på att skriva en kandidatuppsats där hon undersöker hur svenska dagstidningar skrivit om endometrios mellan februari och augusti i fjol. Bara under den korta tiden upplever hon att sjukdomen fick ta mer och mer plats.

Läs också: Experten: Så tränar du om du har mens

– Det har varit ett gediget arbete av aktörer och aktivister som fått upp frågan på agendan. Sedan har vi en stark mensaktivism i Sverige som håller på att sudda bort tabun. Jag tycker att vi har blivit bättre, men sedan handlar det förstås om vilka rum och situationer man befinner sig i. Så vi har fortfarande en lång väg att gå innan det är socialt accepterat.

Namninsamling med 20 000 namn

Hon lyfter också den namninsamling – med över 20 000 underskrifter – med krav på ökad kunskap om endometrios som överlämnades till folkhälsominister Gabriel Wikström i augusti 2015. I början av 2016 meddelade regeringen att Socialstyrelsen fått i uppdrag att utarbeta en nationell riktlinje för endometrios.

Annons

– Det är ett steg på vägen, säger Victoria.

I samband med den internationella mensdagen den 28 maj kommer Lingonkollektivet, för andra gången i ordningen, att uppmärksamma dagen. De kommer då att bjuda in hela Norrköping till workshops och pyssel i syfte att öka kunskapen om mens.

Läs också: Choklad som hjälper mot mensvärk

– Den grupp som är svårast att nå är de icke-menstruerande. Att få dem att förstå att mens angår dem och att sudda ut tabun. Det är utmaningen. Mens är inte mystiskt, komplicerat eller äckligt. Men det är skitsvårt att nå dem som inte tycker att det är relevant, säger Victoria.

Samtidigt upplever hon att många har ett behov av att prata om mens.

– Alla har en anekdot och jag har haft väldigt många privata samtal med folk. Det är häftigt! säger Victoria Manfred.

 

6 gånger mensen uteblir – utan att du är gravid

Läs också: 6 gånger mensen uteblir – utan att du är gravid

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons