Lider du av social fobi? Dataspel kan bli din räddning

En och en halv miljon svenskar lider av social fobi – en hissnande siffra. Social fobi är oerhört jobbigt och kan ha en negativ inverkan på livet då man känner en överdriven rädsla för att få andras uppmärksamhet. Risken att göra bort sig kan få den med social fobi att helt avstå sociala sammanhang.

Det kan vara oerhört svårt att söka hjälp eftersom man ofta har en överdriven respekt för auktoriteter – i det här fallet är läkare. Dagens Nyheter skriver att det tar i genomsnitt nio år för någon med social fobi att söka professionell hjälp.

Men nu kanske räddningen kommer. Lichen Ma, doktorand i psykologi på Stockholms universitet, ligger bakom ett dataspel där tanken är att sänka tröskeln för att våga kontakta vården. Hela spelprojektet bygger på en studie där det visat sig att människor med social fobi har lättare att fokusera på negativa ord och ansiktsuttryck. Neutrala signaler tolkas ofta som negativa hos dessa människor.

Läs också: ”Jag känner mig ständigt iakttagen”

Med ett par VR-glasögon på sig och en dosa i handen ska man därför utföra olika uppgifter i den här virtuella världen. Samtidigt som man gör det ser man ansikten med olika uttryck, både neutrala och kritiska. Utmaningen för spelaren är att fokusera på uppgiften och inte ansiktena.

– Tanken bakom spelet är att träna bort denna automatiserade ovana hos personer med social fobi, att omprogrammera hjärnan, berättar Lichen Ma för Dagens Nyheter.

Än är inte spelet ute på marknaden men kanske kommer sjukvården att använda sig av det i framtiden? Vem vet.

 

Det här är social fobi

Social ångest innebär att man är rädd för att hamna i situationer med andra människor där man riskerar att känna sig bortgjord eller granskad. Rädslan kan leda till att man undviker att umgås i sociala sammanhang. Typiska tankar kan vara att ”Jag gör bort mig”, ”Tänk om det syns” eller ”Vad ska alla tro?”. Det kan kännas som att man så snabbt som möjligt måste fly från platsen för att slippa den obehagliga situationen. (Källa: Vårdguiden)

Symptom

* Du börjar skaka.

* Hjärtat slår snabbt eller hårt.

* Du blir torr i munnen.

* Du rodnar, blir varm eller känner dig kallsvettig.

* Du får en klump i magen eller känner dig yr eller svag i musklerna. (Källa: Vårdguiden)

Artikeln publicerades först på MåBra.

 

 

Utvald läsning